Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrotet som blir till guld

Loos IF har i år ett udda sätt att få in pengar till idrottsplats och verksamhet. Järn kan bli till guld när föreningen kostnadsfritt samlar in metallskrot för återvinning.

– Vi erbjuder byborna att komma och lämna metallskrot i en container vid idrottsplatsen, det är fraktfritt och helt kostnadsfritt, berättar Gunnar Högberg, ordförande i föreningen.

Containern, som står på Nickelvallen i Los, tillhandahålls av en firma i Alfta och töms en gång i veckan för att skrotet vidare ska kunna sorteras och återvinnas. Idén föddes under förra sommaren genom ett tips från Härjedalen där man med stor succé genomfört ett liknande projekt.

– Vi fick upp ögonen och märkte direkt att det var många i byn som hade metallskrot liggandes på tomterna, nu slipper de åka hela vägen till Ljusdals återvinningscentral, berättar Gunnar Högberg. På så vis gynnar projektet såväl byborna som miljön när skrotet återvinns, samtidigt som Loos idrottsförening har möjlighet att samla in några välkomna slantar till idrottsverksamheten.

Priset på metallskrot varierar, men hittills har projektet visat goda resultat.

– Containern har varit på plats i ungefär en och en halv månad, och hittills har vi fått in tio ton med järn, vilket i dagsläget betyder ungefär 8 000 kronor till föreningen. Det kommer kanske inte fortsätta i samma takt, men det har funkat mycket väl för både oss och byborna, säger Gunnar Högberg.

Reaktionerna i Los har varit positiva, och containern kommer att finnas på plats året runt för inlämning av metallskrot.