Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrota två miljarder ton utsläppsrätter och rädda klimatet

Utsläpp låter sig inte hindras av passkontroller. Det är dags att ta passfriheten på allvar och se till att vi i EU tar krafttag för att rädda klimatet.

Ett första steg för att stärka EU:s gemensamma klimatpolitik är att skrota två miljarder ton utsläppsrätter.

EU har sedan 2005 ett system för handel med utsläppsrätter. Det är i grunden ett bra system. En fungerande utsläppsmarknad gör att det kostar pengar att smutsa ner men lönar sig att minska sin klimatpåverkan. Problemet med EU:s system är att överskottet av utsläppsrätter är för stort. Det gör att det blir för billigt att släppa ut växthusgaser och systemet blir ineffektivt. Därför vill Centerpartiet skrota överskottet på två miljarder ton utsläppsrätter. Idag finns det ett förslag på EU-nivå om att ta bort 900 miljoner ton utsläppsrätter under en kort tid. Men det duger inte. Utsläppsrätterna måste skrotas permanent!

Företagande, handel och fri rörlighet är bra för Europa. Det är också därför vi vill ha ett marknadsmässigt utsläppshandelssystem där EU har ett gemensamt utsläppstak och gemensam handel med utsläppsrätterna. Något som Miljöpartiet inte verkar värna. Med deras förslag om ett nationellt svenskt prisgolv på utsläppsrätter kommer systemet urholkas totalt. Att införa ett prisgolv i ett enskilt land minskar inte den gemensamma mängden utsläpp i EU ett enda gram. Tvärtom, det skulle innebära att de utsläpp Sverige avstår går vidare till övriga länder, där priset på utsläpp då faller. Effekten blir att i länder där klimatomställningen måste gå snabbare blir priset ännu lägre. Det säger sig självt. Det kommer inte hjälpa klimatet ett jota!

Utsläppshandelssystemet måste repareras så att det blir det effektiva verktyg för att minska utsläppen som det kan vara. Bara så kommer EU nå sitt åtagande om 80–95 procent i utsläppsminskning till år 2050. Och då måste överskottet av utsläppsrätter skrotas. Att som miljöpartiet, urholka systemet, är inget alternativ för en den som på allvar vill rädda klimatet.

Magnus Svensson (C)

distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg

Staffan Nilsson (C)

kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel