Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrivbordsliberalerna inte så neutrala som de tror

Torsdagen den första maj intog nazisterna Jönköping.

Sverige åt svenskarna, skanderade de medan de paraderade gatorna fram med marschtrummor och vajande flaggor. Men de stötte på motstånd. Deras väg ockuperades av sittande demonstranter. Deras slagord dränktes av dånet från kyrkklockor som, för första gången sedan andra världskrigets början, ringde för att varna för fara.

Om allt detta kan man säga mycket. Som att nazism per definition är hets mot folkgrupp, och att nazister därför överhuvudtaget inte borde tillåtas demonstrera, allraminst mitt inne i en stad på arbetarrörelsens högtidsdag den första maj. Som att det ändå är vackert att nazisterna var så få - runt 150 stycken - och motdemonstranterna så många - bortåt 7000.

Eller så kan man, som Sveriges största morgontidning, tycka att det var fel att någon alls bjöd nazisterna motstånd denna dag. Det är nämligen skillnad på att visa motstånd mot nazismen och mot demonstrationsrätten", enligt ledarskribenten Hanne Kjöller. Hon menar att sittdemonstrationen var odemokratisk, att nazisterna borde ha fått paradera ostörda. Det finns inom liberalismen idag en rätt stor grupp som tycker att man skall vara storsint överseende med i princip alla odemokratiska yttringar. Att man skall låta nazismen ta plats. Personerna i denna grupp tror sig vara objektiva, uttrycka neutralitet.

Det som för dem är en intressant teoretisk övning i generositet mot oliktänkande sker dock i själva verket på bekostnaden av andra människors rätt att överhuvudtaget existera. Att förhålla sig neutral inför det faktum att nazister intar gatorna är - till skillnad från vad skrivbordsliberalerna tror - därför inte neutralt utan i allra högsta grad ett ställningstagande. Den individens frihet som är själva liberalismens kärna kan inte betraktas som ett mål, utan är snarare en utgångspunkt.

Först när denna frihet innefattar alla människor är det frihet på riktigt. Ohörsamhet mot ordningsmakten är den juridiska beteckningen på civil olydnad. Ibland finns det inget som är mer rätt och vackert än det.