Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv ihop er i höst

/

Sjukförsäkringen har havererat, skriver socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Lindestam i sitt brev till ledarsidan här bredvid.
Orden skulle lika gärna kunnat ha varit hennes partikamrat Anna Hedborgs, fast inte om den nuvarande ordningen i sjukförsäkringen utan om den som rådde innan alliansen reformerade den.

Annons

”Våra socialförsäkringar behöver behandlas mera som riktiga försäkringar och arbetslinjen behöver bli starkare”, var budskapet från Hedborg då hon överlämnade sin utredning till nytillträdda alliansregeringen.

Allt blev inte bra när socialförsäkringarna reformerades. Det är uppenbart. Det har påpekats vid ett flertal tillfällen. Regeringen har erkänt det och även vidtagit åtgärder.

Lindestam skriver i sitt brev till ledarsidan; ”Regeringen har gång på gång lovat att komma med förslag till förändring i sjukförsäkringen. Men några förslag har vi inte sett till.”

Det här är ett fullständigt felaktigt påstående.

Regeringen förklarade i samband med den ekonomiska vårpropositionen i år att en särskild arbetsgrupp skulle få se över sjukförsäkringsreformen och att regeringen utifrån denna översyn avsåg att i budgetpropositionen i höst återkomma med förslag till justeringar för att säkerställa reformens intentioner.

Den 5 maj presenterades en departementspromemoria som innehåller en rad förslag på förändringar. Den promemorian är nu ute på remiss och remisstiden går ut just i dag.

Trots detta väljer den samlade oppositionen att inte invänta detta arbete och denna beredning, utan i stället konstaterar man att man inte är nöjda med förslagen och väcker därför egna förändringsförslag genom ett utskottsinitiativ.

Det handlar alltså inte om att regeringen sitter med armarna i kors, utan om att oppositionen säger sig vilja ha en något annan förändring än den som nu bereds.

Dessutom skriver man i det utskottsbetänkande som S, V, MP och SD har ställt sig bakom att det inte finns tid för någon mer omfattande beredning av det här ärendet eftersom föreslagna ändringar måste beredas av regeringen tillsammans med beredningen av förslagen i den tidigare nämnda departementspromemorian samt behandlas i höstens budgetproposition.

Samtidigt understryker ett enigt finansutskott, alltså med stöd från alla riksdagens partier, i sitt yttrande över förslaget till utskottsinitiativ vikten av att varje ny utgift för staten alltid ska föregås av en grundlig beredning av regeringen. Och påpekar särskilt de betydande skillnader i uppskattningen av de kostnader som förslagen i utskottsinitiativet skulle kunna komma att medföra – allt från ett antal hundra miljoner kronor till strax över tre miljarder kronor.

Allt det här betyder sammantaget att bortsett från att man åter lyckas att knäppa regeringen på näsan så innebär dagens beslut i riksdagen egentligen bara ett stort slag i luften. Lindestam försöker få det att framstå som att beslutet innebär en faktisk förändring, så är inte fallet.

Regeringen kommer att lägga fram sitt avvägda förslag i höstens budgetproposition. Om Socialdemokraterna då vill få till en annan förändring får de skriva ihop sig med övriga tre oppositionspartier om ett alternativt budgetförslag. Antingen som helhet eller inom det berörda utgiftsområdet.

Det kommer inte att bli lika lätt. Men om Socialdemokraterna vill göra annat än att knäppa regeringen på näsan så är det så de måste agera för att få till en förändring.

Fast det skulle samtidigt innebär att de måste ta SD i båten på allvar, med allt vad det innebär.

Mer läsning

Annons