Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skridskoåkning för asylsökande på alla hjärtans dag: "Rädslor försvinner när människor möts"

Skridskoutrustning samlades ihop och alla hjärtans dag-skridskor anordnades för asylsökande i Järvsö i helgen.
– Vi har velat göra det här länge, säger Peter Berglund från Järvsö hockey.

Det kommer en första gång för alla. Mysam, 8 år, och pappa Hashem Mirzaee från Afghanistan stod för första gången på ett par skridskor på söndagen. Men de var inte ensamma om att uppleva det. Asylsökande från de tre boendena i Järvsö – Nordsjögården, Kulthammar och Kramsta fick tillsammans möjligheten att för första gången stå på ett par skridskor tack vare ett samarbete mellan Järvsö hockey, Rädda barnen och kyrkan som anordnade Alla hjärtans dag-skridskor i Järvsö Arena.

Läs också: Lyckad insamling till asylsökande

– Vi har bjudit in barn och föräldrar från boenden för det är viktigt att få träffas, säger Maria Rosén från rädda Barnen.

– Rädslor försvinner när människor möts, säger hon.

– På söndagar har vi vår hockeyskola björnligan, och vi tyckte att det var bra om vi kunde anordna det här samtidigt, säger Peter Berglund från Järvsö hockey.

Redan vid tiosnåret på morgonen hade ett tjugotal skridskoåkare från asylboenden kommit till arenan, och överallt provades utrustning ut och skridskor knöts. Hockeyskolans barn var redan på plats och tränade för fullt.

Se även: "Här är du en människa som kan älska och leva i fred"

Mysam Mirzaee fick hjälp ut på isen av Maria Rosén och en av kyrkans ungdomsledare sträckte ut två hjälpande händer som stöd. Hans pappa Hashem kom ut på isen strax efter på stapplande ben, men med ett stort leende på läpparna. De har varit i Sverige i cirka fyra månader och bor nu på bed and breakfast i Järvsö.

Av ansiktsuttrycket att döma var det ett positivt första möte med isen på ett par skridskor.

– Vi har velat göra det här länge, men vi har inte haft möjlighet. När vi blev kontaktade av Maria om samarbetet blev vi väldigt glada, säger Peter Berglund.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik