Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande konsekvenser att lägga ner akutsjukvården

– Landstingets sparförslag är skrämmande. Allmänheten måste få veta vad konsekvenserna blir om Hudiksvalls sjukhus inte längre får vara ett fullvärdigt akutsjukhus, säger de två intensivvårdssjuksköterskorna Karin Herkules och Jessica Eklund.

Annons

De arbetar tillsammans på intensivvårdsavdelningen på Hudiksvalls sjukhus, och är mycket upprörda över de hårda nedskärningsförslagen för Hudiksvalls sjukhus, som innebär att mycket av den akuta vården på sjukhuset läggs ner.

– Akutsjukvården måste finnas på fler ställen i Gävleborg, inte bara i Gävle, säger Jessica Eklund. Patienterna är utsatta för de största riskerna när de transporteras. Ambulanserna är visserligen välutrustade och ambulanspersonalen duktig, men de kan inte operera eller ge blod under transporten.

– Vid trafikolyckor och stora magblödningar måste det gå snabbt att göra stora insatser. Inom vården talar vi om "the golden hour", den gyllene timmen, som vi har på oss att sätta in åtgärder innan det blir svåra komplikationer på patientens viktiga organ, säger Karin Herkules.