Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande historielöst homohån mot skådespelare

"Tyvärr är den mer aktuell än på många år. ”Männen med rosa triangel” är en pjäs om föraktet för svaghet och det föraktet har fått ny kraft. Från Europas högerextremism till Amerikas Donald Trump och hans fäbless för att peka ut medmänniskor som ”losers”."

Så skrev Gefle Dagblads kulturredaktör Kristian Ekenberg i en recension av föreställningen "Männen med rosa triangel" när den spelades i Sandviken i mars.

Läs mer: Viktigt men förbryllande om förakt för svaghet

Läs mer: De som befann sig längst ner i Förintelsens hierarki

Pjäsen baseras på en bok med samma namn av Josef Kohouts och är en verklighetsupplevd skildring av hur svårt homosexuella led i nazismens förintelseläger under andra världskriget.

Berättelsen vittnar om hur homosexuella befann sig lägst i lägerhierarkin men också om hur deras lidande inte uppmärksammats, främst på grund av att dessa människor på många håll klassades som brottslingar även under efterkrigstiden på grund av sin sexuella läggning. Boken gavs ut först 1972, innan dess hade ingen vågat vittna om sina upplevelser. (Källa Riksteatern).

Boken har dramatiserats av Mattias Brunn, till vardags en av tre konstnärliga ledare för Folkteatern Gävleborg, och föreställningen – som spelats på en lång rad håll i landet – har gjorts av Riksteatern i samarbete med RFSL.

I måndags stod ensemblen på scen i Eslöv för att spela inför gymnasieelever men tvingades avbryta sitt framträdande.

Anledningen att personer i publiken hånade skådespelarna så grovt att de inte ansåg sig kunna spela vidare. Enligt Mattias Brunns egen Facebooksida kommenterade delar i publiken skådespelarnas utseenden, gjorde kräkljud och skrattade när de sa ordet bög.

Läs mer: Mattias Brunns Facebookinlägg

Läs mer: Mattias Brunn avbröt föreställning

”Att prata om våld och tortyr, om brott mot mänskligheten, vi och dem, om utsatthet och naken sorg är utlämnande i sig. Men jag kan inte göra mig själv illa (eller de som lyssnade) genom ständiga underkännanden och kränkningar”, skriver Mattias Brunn på Facebook.

I diskussionen som uppstått efter händelsen har det gjorts försök att urskulda dem som hånade skådespelarna eftersom det rör sig om unga personer. Men gymnasieungdomar i tonåren borde förstås veta bättre.

Att håna skådespelare som försöker spela en pjäs är illa nog, att dessutom håna offren för nazismens förföljelser och därmed bagatellisera vad som hände i förintelselägren är skrämmande historielöst.

Förhoppningsvis leder händelserna till en diskussion och utbildningsinsatser på elevernas skolor. Det verkar onekligen behövas.

I dag, tisdag den 17 maj, är det internationella dagen mot homofobi/transfobi.

För alla oss som tror att vi mer eller mindre är befriade från homofobi i Sverige är den här typen av händelser en viktig påminnelse om att vi förvisso kommit långt men aldrig kan ta våra framsteg på området för givna.