Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämdes iväg från Skärså – nu har skarvarna flyttat till Sandarne

Tusentals skarvar skrämdes bort från öarna utanför Skärså med hjälp av en gasolkanon. Den stora frågan var vart de skulle ta vägen – Nu syns skarvbon på flera öar utanför Sandarne.

Medlemmar i Sandarne båtklubb vittnar om att det för några veckor sedan inte fanns några skarvar runt Granskär och omkringliggande öar. Nu håller skarven på att etablera sig där. En mängd bon syns i träden som redan håller på att vitna.

Se även: Se gasolkanonen som ska skrämma bort skarven i Skärså

I Skärså fick man tidigare i vår tillstånd att skrämma iväg skarv med en gasolkanon. Efter en överklagan har kanonen nu tagits bort men skarven har inte kommit tillbaka.

Läs också: Tvingades att ta bort gasolkanonen i förtid – men har ändå uppnått önskad effekt

Sandarne båtklubb har ännu inte tagit ställning till om de vill göra något åt att skarven håller på att etablera sig där, men om de vill det är det till länsstyrelsen de ska vända sig.

– Man har alltid möjlighet att ansöka om både skyddsjakt och skrämsel sedan får vi ta ställning till det och pröva det utifrån den lagstiftning som vi förhåller oss till, säger Elina Eriksson, handläggare på länsstyrelsen.

Man kan ännu inte med säkerhet säga om det är samma fåglar som tidigare var i Skärså som nu håller på att bosätta sig i Sandarne. Länsstyrelsen kommer att göra en inventering i sommar för att se vart skarvarna har tagit vägen och vilka effekter störningsåtgärderna har fått.

– Självklart är det önskvärt att de drar sig längre ifrån bebyggelsen men det är ju fåglar så vi vet aldrig vart de tar vägen, säger Elina Eriksson.

Läs också: Ornitologiska föreningens uppmaning till länsstyrelsen: Polisanmäl er själva

Läs också: Söderhamns kommun vill skrämma bort skarvarna

Se också: Så kan skärgården skyddas mot skarv: "En sanitär olägenhet"