Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckläsning – men inte för Juholt?

/

Igår kom två opinionsundersökningar som måste vara rena rama skräckläsningen för redan hårt prövade socialdemokrater.

Annons

I Aftonbladet/United Minds nya mätning hamnar Socialdemokraterna för första gången under 25 procent och har förlorat 5,1 procentenheter sedan den senaste mätningen. Det är det femte opinionsinstitutet i rad där partiet visar bottensiffror.

I Dagens Nyheter sopar statsminister Fredrik Reinfeldt banan med utmanaren Håkan Juholt i DN/Synovates förtroendeundersökning. Juholt förlorar matchen i alla fem grenar. Och har till och med lägre förtroende än vad Mona Sahlin hade som fick sparken av rörelsen.

Det innebär inte på något sätt att loppet är kört för valet 2014. Men uppförsbacken är lång och brant för Håkan Juholt. Och frågan är om han är kvar på banan då.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger att Juholts dagar snart kan vara räknade. Och att det nog redan pågår ett arbete i kulisserna med att förbereda ett partiledarbyte.

Hans S-märkte kollega Ulf Bjereld är inne på samma tankegång när han säger: "Har det inte vänt i februari-mars får man nog ta en tankeställare på Juholts framtid. Till dess sitter han säkert."

Medan S tappar fem procentenheter går Moderaterna kraftigt framåt (+3,6) och är nu överlägset största parti. Vänsterpartiet går också fram (+1,3) och kommer troligen att bli sossarnas största problem om Jonas Sjöstedt tar över ledarskapet.

Då kommer många av de socialdemokrater som jublat över Juholts vänsterretorik i högtidstalen - utan att se den förverkligad i konkreta förslag - att hitta en hemvist där avståndet mellan vänsterretorik och konkret politik är betydligt mindre.

Opinionsmätningen i Dagens Nyheter omfattar de fem grenarna: Företräda Sverige utomlands, leda Sverige i händelse av allvarlig kris, leda regeringens arbete, skapa majoritet i riksdagen och ingjuta hopp om en bättre framtid.

Reinfeldt vinner stort på samtliga områden. Störst är skillnaden om vem som bäst företräder Sverige utomlands. Där föredrar 72 procent Reinfeldt, mot bara 12 procent för Juholt. Men även inom övriga områden är förtroendet för Juholt minst sagt katastrofalt lågt. Bara 11 procent tror att Juholt är bättre att leda Sverige i händelse av en allvarlig kris.

Håkan Juholt kommer inte ens upp i Mona Sahlins siffror i någon av grenarna. Och hon fick gå.

Egentligen är det inte så konstigt att väljarna har större förtroende för Fredrik Reinfeldt än för Håkan Juholt. Moderatledaren är inne på sin andra period som statsminister i en alliansregering som fungerat rätt väl, medan S-ledaren har varit partiledare i bara sju månader.

Det tar rätt lång tid att bli känd bland väljarna. I synnerhet om man inte redan är en profilerad minister.

Många pekar på Juholts hyresaffär som orsaken till förtroenderaset för partiet och honom själv. Men det är nog bara en del av förklaringen.

Det blev förstås ett problem när han blev den stora kändisen bland allmänheten på grund av skriverierna kring hans hyresbidrag.

Men hade han redan då gjort ett positivt och trovärdigt intryck på väljarna, hade han redan då haft ett gott förtroende bland väljarna, så hade konsekvenserna av hyresaffären sannolikt inte blivit så allvarliga.

Problemet var att Håkan Juholt ända sedan han tillträdde har givit ett rätt impulsivt, slängigt och opålitligt intryck. Han har gjort utspel som han sedan tvingats korrigera eller rent av ändra.

Turbulensen kring Libyeninsatsen, planerna på att riva upp pensionsöverenskommelsen, bråket om skuggbudgeten, turerna kring rut-avdraget, bojkotten av partiledardebatten för att bara ta några exempel.

För de allra flesta sossar borde de senaste opinionsundersökningarna vara rena rama skräckläsningen. Men inte för Håkan Juholt.

Han är inte bekymrad över de usla opinionssiffrorna utan kommer att leda S i valet 2014 säger han till TT.

Undrar om övriga i partiledningen har samma sorglösa inställning.

Mer läsning

Annons