Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolträff 50 år efter studenten: "Somliga var lätta att känna igen, andra lite svårare"

50 år har gått sedan de tog studenten vid Söderhamns Högre Allmänna Läroverk, numera Staffangymnasiet.
För ett par veckor sedan var avgångseleverna från 1966 samlade till återträff.

Den 30 april 1966 tog drygt 40 elever studentexamen i Söderhamn. Den 29 april i år var 28 av dem samlade för att fira jubileet. En hade rest ända från USA, där hon är bosatt.

Dagen började vid skolan, som numera går under namnet Staffangymnasiet. De gamla studenterna fick en varsin namnskylt och det blev många kramar när alla hälsade på varandra.

– Somliga var lätta att känna igen, andra lite svårare till en början, säger Anna Roland, som var med och anordnade träffen.

Eleverna samlades utanför kafeterian, i en del av skolan som inte fanns för 50 år sedan. Då fanns där i stället en skolgård mellan huvudbyggnaden och den så kallade Institutionsbyggnaden, där det undervisades i fysik, kemi och biologi.

Karin och Kajsa, representanter för skolan, mötte gruppen som fick gå runt och titta i lokalerna. Igenkännande var toalettdörrarna i före detta skrivsalen och många mindes proceduren om någon behövde gå på toaletten under en skrivning. Läraren kontrollerade först att någon inte lämnat en fusklapp inne på toaletten och efter besöket var det koll igen.

Under besöket i skolan fick eleverna även se aulan och det gamla klassrummet. Några fick dessutom se lärarrummet och den före detta rektorsexpeditionen, innan det blev kaffe och smörgås i kafeterian.

På kvällen samlades alla igen till middag på Kvarnen. Dit kom också läraren Lennart Landell, som höll ett mycket uppskattat tal för sina gamla elever och där han delade med sig av sina egna minnen.

Under tillställningen på Kvarnen hölls flera tal, bland annat hälsningar från en del studenter som inte kunde delta. Det visades även bildspel från skoltiden och därefter blev det mingel, som höll på till efter midnatt.

– Alla var så glada och varma. Det var ingen som intresserade sig för att jämföra karriärer, utan samtalen handlade mycket om minnen och filosoferande kring hur det var och hur det har påverkat en, säger Anna Roland.