Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolpojkarna behöver skaffa sig lika mycket disciplin som Zlatan

”Disciplin har det varit hela tiden.”

Så beskriver Zlatan Ibrahimovic sin barndom, och de orden säger en hel del.

För man blir inte världens bästa fotbollsspelare bara för att man har en medfödd, självlysande talang. Det krävs också målmedvetet arbete, även de dagar då det regnar.

Zlatans självbiografi beskriver en stökig kille från Rosengård som – mot alla odds – lyckades nå sina drömmars mål, och den sägs ha fått pojkar som aldrig annars öppnar en bok att läsa.

Det är mycket bra. För få unga människor kommer att kunna göra karriär på fotbollsplanen. I stället är det genom studier och utbildning deras framtid avgörs. Och nästan inget är så viktigt för inlärningen som läsförståelse.

Tyvärr är det där pojkar presterar sämst.

Överlag fortsätter de även att halka efter i skolan.

Det visar ny statistik från Skolverket som presenterades i Dagens Samhälle (12/5). Flickor har i snitt 12 procent högre betyg i skolan och trenden är densamma i hela landet.

Fenomenet är inte nytt. Faktum är att i hela västvärlden ökar klyftan mellan pojkar och flickor i utbildningssystemet, vilket tids nog kommer att få förödande konsekvenser.

Att kvinnor tar sig längre in i maktens korridorer är en jämställdhetsseger, men att män hamnar på efterkälken efter är ett stort orosmoln.

Det finns ingen belagd begåvningsskillnad mellan könen, så detta handlar inte om bristande förmåga.

Däremot finns en oroande antipluggkultur bland pojkar. Det måste förändras, och ansvaret för detta ligger inte bara på skolan, utan på hela samhället.

Pojkars livschanser minskar kraftigt med dåliga betyg.

Mycket tyder på att skolan måste bli bättre på att anpassa undervisningen efter elevers olika behov och förutsättningar. Man måste också sluta att ställa lägre krav på pojkarna. Visa att man både tror på att de har förmågan, och förväntar sig hårt arbete.

Pojkarna måste upp från avbytarbänken och in i matchen, helt enkelt.