Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolors fönster oftast spärrade

Flera av kommunens skolor har stora, högt placerade fönster. Skolornas rektorer är ansvariga för att säkerheten garanteras och många fönster hålls låsta.

Annons

- De flesta fönster är fastskruvade och går inte att öppna över huvud taget. Vi har så många och så stora fönster och det är en rejäl bit ner till marken, så vi har valt att göra så, säger Catarina Qviberg som är rektor på Läroverket i Hudiksvall.

Om skolors fönster saknar säkerhetsanordningar finns risk för att elever faller ut då de lutar sig mot rutan. Senast i måndags skadades tre barn i en skola i Järfälla utanför Stockholm när de föll ut från ett fönster på tredje våningen. På Västra skolan har en annan lösning valts.

- Vi har lösa hantag som lärarna har hand om och det går inte att öppna utan dem. Risken finns att de glöms kvar, men jag tror vi har en ganska bra rutin på det där, säger Ulla Bohjort som är rektor över Västra skolan

Det är så högt, så det går ändå inte hoppa. Fönstren är helt enkelt ingen utrymningsväg. Det finns däremot en brandtrappa och korridorerna är korta.

På högstadiet Östra skolan finns ytterligare ett säkerhetsproblem kring fönstren, liknande det som orsakade olyckan i Järfälla: Eleverna sitter i fönsternischen.

- Vi har tidigare haft förbud mot att sitta i fönstren. Men så fort personalen tittar bort sitter eleverna där i alla fall, säger skolans rektor Ulrika Westin.

Lösningen blev en slags plastfilm som sätts på glaset.

- Det gör att man inte kan gå igenom rutan. Det är inte jättesnyggt, men det är säkert, säger Ulrika Westin.