Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolornas överskott beror på svårigheter att hitta personal: "Det är naturligtvis riktigt illa"

Artikel 1 av 1
Lärarbristen i Bollnäs
Visa alla artiklar

Oförmåga att rekrytera behöriga lärare till Bollnäs skolor ligger bakom barn- och utbildningsnämnden goda ekonomiska resultat.

När man studerar förra årets kommunala bokslut är barn- och utbildningsnämnden, BUN, ett kapitel för sig.

Läs mer: Oväntat bra bokslut – Bollnäs gör överskott på 71,4 miljoner

På pappret gjorde BUN ett underskott på -2,4 miljoner kronor. Men det beror på ett minusresultat om -10 miljoner kronor för verksamheter som i augusti övergick till Hälsinglands utbildningsförbund – alltså gymnasieskolan, Höghammarskolan och vuxenutbildningen.

Det innebär att det som fortfarande finns kvar i BUN:s regi, alltså för- och grundskolan, i själva verket gjorde ett överskott på 7 542 000 kronor.

Läs också: Rektorstjänsterna i Bollnäs annonseras ut igen: "Vi vill scanna av utbudet lite mer"

Det låter förvisso väldigt bra, men det finns ett stort problem: överskottet beror till största delen på att skolorna inte kunnat rekrytera tillräckligt mycket behörig personal. Överskottet är med andra ord pengar som borde gått till löner till personal som man inte lyckats hitta.

Läs mer: Lärarbristen är akut – kräver krafttag från förvaltningen

– Det är naturligtvis riktigt illa. Det finns inga pengar i världen som kan köpa behöriga lärare, sa Bengt-Olov Renöfält (C), ledamot i både BUN och kommunstyrelsen, när årsbokslutet diskuterades på kommunstyrelsens sammanträde förra veckan.

Eftersom kommunstyrelsen bedömer att BUN står inför stora utmaningar i framtiden, främst beroende på ökad inflyttning och invandring, föreslår man att nämnden ska få ta med sig 5,7 miljoner kronor av överskottet i de kommande årens budgetar.

Läs mer: Rejält höjda löner – så ska Bollnäs kommun lösa bristen på personal