Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna fylls av skräp och damm

Vid årsskiftet 2008/2009 minskade Hudiksvalls kommun städningen i skolorna.
Skolorna har blivit skräpigare, dammigare och otrivsammare, visar en utvärdering.

Annons


2008/2009 gjordes en förändring av städintervallet på kommunens skolor. Man valde att av ekonomiska skäl dra ner på städningen av vanliga klassrum från varje dag till varannan dag.

Korridorer, allmänna utrymmen och toaletter städas varje dag.

I utvärderingen besöktes nio skolor och 48 personer utfrågades. Personalen vill ha en förbättrad städning i skolorna. Den minskade klassrumsstädning ger en skräpigare och otrivsammare arbetsmiljö. Mer damning behövs. Det låg synliga dammlager i många klassrum.

märkt att städningen av klassrummen är tyngre och mer tidskrävande när den sker varannan dag. På vissa hål har de centrala reglerna gjort lokalvårdarna frustrerade eftersom ett väl fungerande samarbete mellan skolan och lokalvårdarna har förstörts där man tidigare gjort städprioriteringar.

Något som skulle kunna minska städbehovet i skolorna är möblering med skåp med dörrar i stället för öppna hyllor. Stoppade möbler bör undvikas i skolorna eftersom dessa måste dammsugas och mattor och sladdar på golvet bör också tas bort.

Om en skola väljer att salta i stället för att skotta framför entréerna innebär det ett större städbehov.

Mellan fem och tio procent av svenska skolbarn har astma och allergierna blir allt vanligare från och med skolartaren. I de fall att det förekommer särskild städning på grund av allergiker i en skola beror det oftast på att lärare har besvär. Elevernas allergiska besvär tas det inte lika mycket hänsyn till. Det är bara extremfall där eleverna har svårt att klara skolmiljön över huvudtaget som allergierna uppmärksammas.

Utvärderingen konstaterar också ett samband mellan skadegörelse och städning.