Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor evakueras efter bombhot

(Uppdaterad 15.43) "After 13 o'clock today it may bang at any school in Söderhamn. Evacuate the schools immediately. No Bandidos i Bromsäng."
Det mejlet skickades till Söderhamns kommun vid lunchtid. Kommunledningen beslutade snabbt att evakuera samtliga skolor.

Annons

Bombhotet skickades via mejl till kommunstyrelsens kansli klockan 12.09 på torsdagen. Då hade personalen lunch och mejlet öppnades inte förrän strax efter klockan 13.00.

När kommunstyrelsens kansli fått  kännedom om bomhotet sprang en av kanslisterna upp till kommunstyrelsen för att informera om hotet.
Polisen kontaktades och därefter togs beslutet att direkt utrymma alla skolor.

Budskapet i mejlet, som är skrivet på engelska, var tydgligt: Det kommer kanske att smälla i någon skola i dag. Översatt till svenska löd mejlet: ”Efter klockan 13 i dag kanske en bomb smäller på en skola i Söderhamn. Evakuera skolan omedelbart. Inga Bandidos i Bromsäng.”

Skolförvaltningen tog snabbt kontakt med kommunens alla skolor för att meddela om evakueringsbeslutet.
– Det gick oerhört snabbt, säger Åsa Arvidsson, biträdande förvaltningschef.

Uppgifter till tidningen gör gällande att utrymmningen av skolorna har varit dramatisk. Eleverna fick avbryta all verksamhet och rusa ut ur lokalerna. Det fanns varken tid till att hämta ytterkläder eller andra ägodelar.

Stängningen gäller för alla skolor och klasser. Enligt polisen kommer emellertid skolorna att ha öppet som vanligt på fredagen, om inget oförutsett inträffar.