Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolmodulförslag skickades tillbaka: "För sent att hinna lösa problemet"

Moduler var kommunstyrelsens lösning på Bergsjöskolornas trångboddhet. Men nu har utbildningsutskottet återremitterat frågan.
– Jättebekymmersamt, säger Per-Ola Wadin, (L).

Vid kommunstyrelsens, KS, senaste sammanträde diskuterades skollokalerna i Bergsjö. Redan innevarande läsår har lokalbristen varit stor, än värre blir det i höst.

Läs mer om lokalbristen i Bergsjö skola .

– De är enormt trångbodda redan nu. Det sitter skoltjänstemän i kommunhuset, lärare delar arbetsplatser, grupprum har fått används för undervisning, säger Per-Ola Wadin, (L), ledamot i utbildningsutskottet, UU, och kommunstyrelsen, KS.

Han var med vid KS vid senaste sammanträde, då skollokalerna fanns på dagordningen. KS beslutade, i enlighet med ett tjänsteutlåtande, att ett antal moduler vid Bergsjöskolan är en lösning. Men för att UU skulle vara involverade, skulle även de yttra sig i saken.

Men UU-ledamöterna gick emot KS och återremitterade ärendet till KS och förvaltningen. En enda ledamot, Per-Ola Wadin, lade ett yrkande i linje med KS: att uppföra moduler i enlighet med tjänstemannaförslaget, ta fram långsiktiga helhetslösningar, och möjliggöra för ledningsutskottet, LU, att omedelbart gå vidare med frågan.

– Det var ju klädsamt att UU skulle få ta del av detta och yttra sig, eftersom vi inte fått det. Tanken var att UU skulle ta ett yttrande som gick till LU, som har sammanträde denna vecka. Men nu är det försent att hinna lösa problemet, och få moduler på plats, under höstterminen, säger Wadin.

SD-ledamoten ansåg att lokaler i nedlagda skolor i Jättendal och Strömsbruk ska tas i bruk, är det en lösning?

– Nej... Det är i Bergsjö det är fullt. Vi har fått kritik för skolnedläggningarna, men där vi lagt ner skolor har det inte funnits elever. Nu diskuteras återflytt av sexor till Ilsbo och Hassela, men där är det också ont om plats.

– Nu måste vi lösa höstens behov, men sedan måste en mer långsiktig lösning komma. Redan då vi satte upp första modulen för två år sedan , påpekade jag att vi skulle vi titta på långsiktiga lösningar. Men sedan blev det ett val och ett besparingspaket, och sedan har frågan försvunnit.

Hur ska ni lösa det?

– Det vet jag inte. Jag vet inte hur majoritetspartierna resonerar. Det är en jättebekymmersam sits. Om UU tagit beslutet kunde moduler varit på plats senast i oktober, nu finns ingen möjlighet i höst vad jag kan se. I grunden är det inte en bra lösning att ta jättesnabba beslut om att bygga moduler. Men moduler vore ett bra alternativ eftersom vi inte vet hur behovet ser ut om tre år. Nu måste vi hitta andra lösningar, det finns inte lokaler att bedriva undervisning i.