Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolmaten ska lagas på plats igen

På Ilsbo skola, Fröstuna skola och Lönnbergsskola ska mottagningsköken bli produktionskök. Det betyder att maten kommer att tillagas i skolornas egna kök i stället för att den transporteras dit. Syftet är att minska matsvinnet, öka kvaliteten och utnyttja personalens kunskaper bättre.

– Min förhoppning är att alla vinner på det, säger kostchef Elisabeth Engberg.

I produktionskök tillagas all mat själv, medan mottagningskök innebär att man kan koka till exempel ris och potatis själv, men övriga varma komponenter transporteras dit från andra kök.

Nu ska man på försök under två terminer omvandla mottagningsköken på Ilsbo skola, Fröstuna skola i Jättendal och Lönnbergskolan i Bergsjö till produktionskök.

– Vi vill uppnå en förbättrad kvalitet. Barnen får känna matlukten och man kan vara med och påverka, säger Elisabeth Engberg.

Hon hoppas också att matsvinnet kommer att minska. Personalen på plats är mer flexibel och kan anpassa portionerna bättre än om maten transporteras dit. Resurserna finns också, många i personalen har kockutbildning, men arbetar i dag som köksbiträde.