Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolkort från sent 1800-tal

Under tolv års tid har Rune Norrgård, Harry Persson och Marianne Ekblom samlat ihop Bjuråker-Norrbos skolhistoria.
Nu släpper de fyra häften med skolfotografier från 1800-2000-talet.
– Nu känns det som att vi äntligen kan släppa det här, säger Rune Norrgård.

Det var ett dussintal intresserade som dök upp när Bjuråkers och Norrbos skolhistoria presenterades i fotoform, på biblioteket i Friggesund. Besökarna fick njuta av durspel, diktläsning och berättelser från arbetet med att sammanställa socknens skolhistoria.

Men för författarna och initiativtagarna Rune Norrgård, Harry Persson och Marianne Ekblom var det mer än ett releaseparty. Det var en lättnad över att ett tolv år långt arbete var till ända.

– Det känns skönt att vi äntligen är klara, säger Rune Norrgård.

De fyra samlingshäftena med skolfotografier är egentligen en biprodukt av deras första arbete, boken som beskriver och berättar historien om alla skolor i socknen. Ett arbete som startade redan 1997 och som färdigställdes 2001.

Men då hade de hittat och fått så många fotografier att det var omöjligt att få plats med alla i historieboken. Istället sammanställde de fotona, med namn på personer och årtalet när de togs, i fyra nya häften. Dessa ges nu ut i samarbete med Dellenbygdens fotoklubb.