Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolkaos i Bergsjö – använd nedlagda skolor

Därför har jag föreslagit att kommunstyrelsen beslutar utreda möjligheten att använda klassrum i nedlagda skolor i stället för att sätta upp moduler i Bergsjö, skriver SD:s Eva Persson.

På grund av asyl- och flyktingbarnens ankomst till Nordanstig, har det blivit ont om utrymme och lärarna får dela på varandras skrivbordsplatser när undervisningen planeras. Som akutåtgärd föreslår skolansvariga tjänstemän fler moduler på skolgården i Bergsjö. Bidrag ges av Migrationsverket, men det täcker inte kostnaderna.

Kommunen har lagt ner skolor i Strömsbruk, Jättendal och Harmånger. Att klumpa ihop allt till Bergsjö i stället för att använda nedlagda skollokaler, förklaras av skolchefsansvariga bland annat med att det lagstadgade "fria skolvalet" ger alla elever rätt att välja skola, även asyl- och flyktingbarn.

Men kollar man upp det framkommer att "fria skolvalet" gäller i mån av plats. Finns andra skollokaler ska dessa anvisas om "fritt skolval" ej kan tillgodoses. Därför har jag föreslagit att kommunstyrelsen beslutar utreda möjligheten att använda klassrum i nedlagda skolor i stället för att sätta upp moduler i Bergsjö – just nu gäller det fyra extra klassrum plus arbetsrum för lärarna, men på sikt vet ingen hur flyktingsituationen utvecklar sig och påverkar skolan. Ett dilemma i den här röran är också att kommunen har sparkrav på tiotals miljoner kronor.

Eva Andersson

SD-ledamot i utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel