Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolinspektionen kritiserar Nordanstig

I stort har Nordanstigseleverna i tio år haft lägre kunskapsresultat än riket i stort. Nu måste brister åtgärdas, annars får kommunen betala över en halv miljon i vite.

Åtskilliga elever har gått ut grundskolan utan de kunskaper som krävs för vidare studier, och Skolinspektionen konstaterar allvarliga brister i kommunens systematiska kvalitetsarbete. Ansvariga politiker saknar tydlig bild av förskola, grundskola, grundsärskola och fritidshem och kommunen föreläggs att betala 600 000 kronor i vite om inte bristerna rättas till innan 2 november i år.

Redan 2005 och 2010 kritiserades det systematiska kvalitetsarbetet och i ett kvalitetsgranskningsbeslut från april i fjol (som politiker från utbildningsutskottet inte kände till) konstaterades flera utvecklingsområden i styrningen av grundskolan. Dessa områden kvarstår. Bristen på tydlig styrning gör att utvecklingsarbetet inom verksamheterna sker på initiativ av skolchef Eva Fors trots att det inte delegerats till henne.

Ansvariga politiker saknar kännedom om fritidshemsverksamheten. Eva Fors hävdar att fokus legat på grundskolan. Utbildningsutskottet ska följa upp förskolan, men har inte följt upp måluppfyllelsen. Informationen har inte efterfrågats, enligt Fors, som även påtalat att hon inte hunnit besöka Hosiannaskolans förskoleverksamhet de senaste åren på grund av hög arbetsbelastning. Hon har uppmärksammat ansvariga politiker på detta, men inte fått någon återkoppling.

– Vi ska få rapporter om den tillsyn som gjorts och vi borde naturligtvis ställt frågan, säger Stig Eng, (C), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen, KS. Han tror vissa brister beror på att det fram till halvårsskiftet 2013 fanns en utbildnings- och kulturnämnd, nu har KS övergripande ansvar. Utskottet måste följa verksamheten grundligare och brister ska redovisas, påtalar Eng, som tror politikerna fokuserat för mycket på kunskapsmål medan övrigt har kommit i skymundan. Han tror inte bristande kompetens i organisationen är orsaken, snarare för hög arbetsbelastning.

– Nu är det skarpt läge. Vi måste omedelbart ta tag i att rapporter inte lett till åtgärder. Utskottet måste få förtydligat vad de har för uppgift. Vi är väldigt beroende av att ha gott renommé i skolan och nu måste politiker och tjänstemän jobba i ett team. Budskapet till föräldrarna är att detta ska vi fixa. Det är inte meningen att vi i Nordanstig ska vara sämre än någon annan kommun.

På onsdag den 24 juni kommer Skolinspektionen för att diskutera frågan med ansvariga.