Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolinspektionen ger grönt ljus för personalens behörighet på Stocka friskola

Skolinspektionen krävde i fjol att brister på Stocka friskola skulle åtgärdas. Bland annat saknade samtlig personal behörighet. Nu konstaterar Inspektionen att skolans kvalitetsarbete gett effekt, även om vissa brister kvarstår.

Förra sommaren fick Stocka friskola ett föreläggande från Skolinspektionen då krav på behörig personal, uppföljning och styrning inte uppfylldes. Skolan, med elever från F–6 samt fritidshem, saknade även godkänd elevhälsovård och yrkesvägledning. Samtlig personal saknade relevant utbildning. Skolinspektionen ansåg det även anmärkningsvärt att huvudmannen, Stocka skola ekonomisk förening, inte sett till så personal kan kompetensutvecklas.

Redan 2011 påtalades bristerna efter Skolinspektionens besök .

Vid en ny inspektion konstaterades bland annat att eleverna nu har tillgång till elevhälsovård och att skolans rektor fått sin utbildning validerad. Däremot kvarstår brister i fråga om personalens kompetens och huvudmannens kvalitetsarbete.

– En del behöver fortfarande förbättras, men Skolinspektionen har godkänt utbildningsnivån, behörigheten, och skolhälsovården, säger Elin Qvist Lindahl styrelseordförande i Stocka skola ekonomisk förening.

Hur hanterar ni det fortsatta föreläggandet?

– Styrelsen jobbar på flera fronter med att förbättra det systematiska kvalitetsarbetet. Vi är en bra bit på väg – men vi är inte i mål än.

Obehörig personal finns på många skolor – hur jobbar ni med frågan?

– Vi fortsätter söka legitimerad personal till förskoleklassen, och uppmuntrar den personal vi har att komplettera utbildningen. Vi fick ingen kritik på elevernas måluppfyllelse, de trivs och har det gott, all personal ser alla barn. Vi är stolta att kunna erbjuda den här lilla skolan och försöker allt vi kan att uppfylla de krav som ställs på en skola. Stocka skola ska vara lika bra om inte bättre än skolor med andra huvudmän och vara en bra förberedelse för livet.

Senast den 15 augusti i år ska Stocka friskola ekonomisk förening redovisa sina åtgärder för att uppfylla kvarstående krav.