Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolgången för asylsökande

I Bollnäs kommun är skolgången för asylsökande barn och ungdomar annorlunda organiserad jämfört med Ovanåkers kommun. Det beror mycket på att det i Bollnäs finns fler asylboenden.

I Bollnäs finns asylboende dels i Stagården, dels i lägenheter på Granbergshöjden. Det finns även lägenhetsboenden för asylsökande i Arbrå och Kilafors.

Tanken är att de asylsökande barn och ungdomar som vill gå i skolan, de har ingen skolplikt, ska kunna göra det så nära där de bor.

– Vi jobbar för att få ut eleverna i klasserna, så fort det går, säger för- och grundskolechef Eva Eklund.

Granbergsskolan tar emot barn och ungdomar från Stagården och från Granbergshöjden. De går både i förberedelseklass och ute i de övriga klasserna på skolan.

Flest asylsökande elever, runt 13-14, finns det i årskurserna sju till nio och i förskoleklass upp till årskurs sex räknar man sex elever, varav de flesta bor på Stagården.

Ingen går längre än ett år i förberedelseklass. Under tiden de går i förberedelseklass har de slöjd, musik och idrott tillsammans med sin ordinarie klass.

Arbråskolan räknar i dag tio asylsökande elever mellan sex och 16 år. Även här finns förberedelseklass och som är uppdelad så att de yngre barnen går där på förmiddagen och de äldre på eftermiddagen. Eftersom barnens bakgrund liksom förkunskaperna är så olika, så kan de gå i förberedelseklass allt mellan ett halvt år och upp till två år.

Även i Arbrå tillhör de asylsökande barnen och ungdomarna en ordinarie klass i skolan. Det finns även särskilda språkstödjare som följer med dem ut i klassen.

Kilaforsskolan har ingen förberedelseklass. Skolan har fem asylsökande elever. Här erbjuds de eleverna att gå i en av de ordinarie klasserna samtidigt som de får undervisning i svenska som andra språk och i sitt modersmål.