Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolfrågor viktiga i Los

Antalet barn minskar och lilla Los skola står inför stora utmaningar framöver. Under bygderådets möte i tisdags diskuterades olika strategier för framtiden.

Ännu är inte skolan nedläggningshotad. Men det gäller att vara ute i god tid och stämma i bäcken, anser Jenny Breslin, ordförande i Los bygderåd.

– Skolan är navet och hela byns ansvar, och alla måste involveras.

Tillförordnade rektorn Marit Holmstrand framhöll att Los skola är en trygg skola där barnen trivs.

– Det är en fantastisk skola att vara verksam på. Vi har nyss haft Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen här på tillsyn, och de konstaterar att det är en väldigt bra skola.

Det instämde Emma Forsgren i. Hon är ordförande i elevrådet och tycker att det har varit skönt att gå på en liten skola.

– Man lär känna alla och det är en väldigt bra gemenskap.

Ett stort bekymmer är att det inte föds så många barn i byn, menar Marit Holmstrand.

– Vi har inte lika många elever längre. I dag är det 67 elever från förskoleklass till högstadiet. Det föds ett eller två barn per år, så tillväxten är låg.

Om den utvecklingstakten fortsätter räknar skolan med att det 2020/2021 kommer att finnas bara 39 barn på skolan.

En lösning som efterlyses är att få fler barnfamiljer att flytta till trakten.

– Det har stor betydelse om det kommer bara två eller tre barn till skolan. Och det här är en fantastisk del av kommunen att bo i, säger Marit.

Några förslag som kom fram under kvällen för att få fler familjer att flytta dit handlade om att försöka få dit bredband och fler arbetstillfällen exempelvis inom turism, att locka dit egna företagare och att försöka marknadsföra orten gentemot övriga Sverige och kanske andra länder som Tyskland.

Men då behövs det möjligheter till boende också.

– Vi ska göra en inventering av lediga lägenheter och hus samt hur de behöver upprustas. Vill familjerna inte flytta hit måste det lösas med skoltransporter, säger Jenny Breslin.

Conny Englund (SRD), som är vice ordförande i bygderådet men även ledamot i utbildningsnämnden, undrade hur många elever det behöver vara på högstadiet för att det ska fungera bra.

– Det får inte bli en för liten krets, då kommer det inte in nya impulser utifrån, säger Marit Holmstrand.

De kommande kraven på lärarlegitimationer tror hon kommer att göra det svårare att rekrytera till en liten skola, eftersom det blir svårt att fylla en tjänst för exempelvis en träslöjdslärare eller musiklärare.

– Vi har sju heltidstjänster fördelade på 13 personer. Det ser ut så när man har 20 procent hemkunskap, träslöjd eller musik. Nu ska vi ha behöriga lärare också. Det gör det svårare att rekrytera.

Malin Ängerå (S), menade att vissa lärare framöver kan behöva åka omkring på olika skolor i kommunen under veckan för att fylla sin tjänst.

– Det finns en stor risk att vi kommer att ha ambulerande personal.

Men någon förälder på mötet tyckte det var bättre att transportera lärare än att eleverna ska behöva åka långt till en annan skola.

Enligt Malin finns deras förslag om ett superhögstadium i Ljusdal inte på bordet längre eftersom protesterna var så starka.

– Men vi måste ta politiska beslut för att säkerställa skolan över hela kommunen så att det blir rättvist och likvärdigt.