Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever reste i tiden på forngården i Bjuråker

Svågadalens skola och Friggesundsskola hade gemensam temadag på forngården där eleverna fick lära sig mer om livet förr.

Det är eleverna från förskoleklass till och med årskurs 3 från de två skolorna som har samlats på forngården i Bjuråker. Dagen handlar om hembygden.

– Det är viktigt att eleverna lär känna sin hembygd och får ta del av kulturen och historien om hur det var förr, säger förskolläraren Ninni Brink.

Eva Andersson har ett huckle på huvudet och ett förkläde runt midjan. Hon tar med barnen in i den ena vallstugan och visar hur man kärnade smör.

– Som vallpiga hade man aldrig en lugn stund, berättar Eva Andersson.

Marianne Ekblom arbetade som lärare på Friggesundsskola i 40 år och hjälper gärna till när skolan åker till forngården.

– Jag är uppfödd på en bondgård så det är kul att berätta om det, säger hon och visar barnen till fejset som var kornas ladugård.

På dansbanan spelas det dragspel samtidigt som barnen får lära sig olika danser och sånger. I en stuga får barnen baka bröd. Det glöder inne i ugnen och på bordet ligger flera degklumpar som är redo att kavlas ut.

Läs också: Forngården får besök av folkkär artist när stämman firar 60 år.

Utanför stugan serveras det kolbullar med sylt. Ett gäng tjejer har satt sig vid långbordet för att äta. De är överens om att dagen har varit väldigt kul.

– Vi har lärt oss hur man leker pepparkakskull, säger Anna Schröder.

– Och så har vi kastat hästskor, säger Matilda Sarkkinen.

Barnen fick även en lektion i hur det gick till i skolan förr i tiden.

– Det var väldigt annorlunda. Lite finare och strängare. Vi lärde oss att man skulle stå bakom bänken och säga godmorgon till fröken, berättar Anna Schröder.

Se också: En skollektion på forngården i Delsbo.