Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköldshuset i nygammal tappning

Det står vackra, gamla möbler i rummen. En sirlig soffgrupp med eleganta ben och runda tassar. Den tunga taffeln. Kakelugnarna vänder sig med blänkande luckor in mot salen. Det finns sängar i sovgemaken, och en ålderstigen mangel tronar tyst längst upp i trapphuset. Handsmidda spikar sitter drivna djupt i takstolarnas timmer. En dammig keps med sprucken svettrem, glömd på vinden någon gång, hänger på en krok.

Annons

Men i elementen strömmar djupborrad värme genom nya, moderna system. Elkaffebryggaren samsas med den hundraåriga disken från Skölds El i Hudiksvall, och det dinglar nakna lågenergilampor från taken. Ett gigantiskt renoveringsprojekt närmar sig sitt slut. Under våren och sommaren har ägarna, Kristin Eriksson och hennes mor Eva Wennmalm, bott i huset ganska ofta. Påsken firades i Tunbyn, och de båda hoppas att de ska kunna tillbringa nyårshelgen också i Sköldshuset. Det blev en hals över huvud brådskande och snabb affär, när de beslutade sig för att rädda huset från rivning, men allt har blivit bra.

Billigt blev det inte, men väldigt vackert. När de köpte det kommunägda huset, var rivningsarbetet redan igång. Egentligen ville de att huset skulle stå kvar där det stod, men när det inte gick, ordnade de tomt i Tunbyn. Kakelugnarna, som var rivna, kom tillbaka. Dörrarna inomhus var också bortplockade och avyttrade, men har köpts tillbaka och sitter på plats igen. Den 7 juni 2006 flyttades huset med en jättetrailer, från centrala Hudiksvall till Tunbyn. Dagen efter kom taket. När grunden var klar så småningom, lyftes huset på plats.

– Vi höll den tidplan som vi hade kommit överens om, och själva flytten tog exakt tre timmar, minns Kristin Eriksson.

De stora skyltfönstren från butikstiden är borta, och andra våningens kontorsprägel har också suddats ut. Nu är det ett hus, ett hem. Som faktiskt har flyttat en gång förr, upplyser Kristin Eriksson.

– Vi har fått timmerstommen daterad till två årtal: 1865 och 1885. Vi vet inte var det stod först, men tar gärna emot tips. Vi vet däremot att bygglovet från Hudiksvall är beviljat 1907. Det var antagligen då det brädkläddes. Det är rödfärgat timmer bakom. Och det är väl troligt att det var då man byggde på en våning till, men det är bara en gissning.