Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolchefens avhopp den enda lösningen

/

God morgon Ljusdal! Stefan Meuller, chef för utbildningsförvaltningen, har hoppat av!

Annons

Chefsavhoppet kommer inte som någon större överraskning om man följt den offentliga skoldebatten och dessutom haft ett öra i skvallerkorridoren. Motsättningarna mellan förvaltningschefen, politiker och även i viss mån skolpersonalen kunde bara sluta på ett sätt – att chefen avgick. Det låg så att säga i luften.

Både synliga och osynliga brister i samarbetet har under en ganska lång tid skapat ett negativt klimat i skolvärlden. Därmed inte sagt att skolchefen är roten till alla problem som kantat, och fortfarande kantar, skolvägen i Ljusdals kommun.

Problemet är mer komplext än så. Fler än en gång har man fått känslan av att skolchefen inte enbart jobbat för att verkställa utbildningsnämndens beslut utan också drivit frågor som haft sitt ursprung från andra håll i den kommunala förvaltningen, och då inte alltid från politiskt håll.

Den ständiga jakten på pengar som inte finns är naturligtvis stor orsak till det dåliga arbetsklimatet. Eller rättare sagt; hur vi ska använda de få slantar vi har för att få en så bra skola som möjligt till våra barn. Chefens tuffa effektiviseringslinje har inte sällans tolkats som neddragning och försämring av skolan. I en del fall har det varit så men i vissa fall har det också varit befogat men inte politiskt korrekt och framför allt inte tillräckligt underbyggt för att skapa förståelse bland personal, föräldrar, elever och politiker. Då uppstår konfliktläge och det är just det läget som tyvärr präglat såväl förvaltning som nämnd i ännu högre grad än tidigare sedan valet.

Chefen anger som skäl till avhoppet att han inte kan acceptera att utbildningsnämnden är inne och petar i detaljer. Balansgång. Om en politiskt tillsatt nämnd inte har samsyn med sin högste tjänsteman blir resultatet det vi nu ser. Alternativet är ofta en överkörd nämnd som nickar och bockar när förvaltningschefen föredrar ärenden, beslutar och verkställer. Demokratin blir mer eller mindre satt ur spel.

Nämnden å sin sida får inte hamna i ett läge då man ständigt ikläder sig arbetsgivarens roll, då får vi en variant på ministerstyre. Men det är som sagt inte speciellt ovanligt att situationer som den vi nu upplever i Ljusdal uppstår när det inte finns något förtroende mellan verkställande tjänsteman och nämnd. Situationen blir förr eller senare så infekterad att en skilsmässa är enda lösningen. Att sedan ensidigt säga att det är den enes eller andres fel kan däremot vara knivigare.

Helt klart måste man dock tolka avhoppet som att det finns ett utbrett missnöje från nämnden hur förvaltningschefen utför sitt jobb, förutsatt att nämnda nämnd kan hålla isär ansvarsområdena, vilket inte är helt solklart att de kan. Sättet en nämnd arbetar på är i allra högsta grad personrelaterat och kan alltså inte kvalitetssäkras. Det som fungerade bra i en mandatperiod kan bli totalt fiasko i nästa beroende på vilka personer som sitter på mandaten och vem som är förvaltningschef. Handlar alltså i grund och botten om personkemi och individer.

Ska bli intressant att följa det fortsatta arbetet i utbildningsnämnden med sin nya chef. Skulle behövas lite positivt driv och fokus på verksamheten nu efter alla infektioner som avlöst varandra under lång tid. Ska också bli intressant att se vilken tjänst/befattning Stefan Meuller får i Ljusdals kommun i framtiden eftersom han behåller sin anställning men hoppar av sin tjänst.

Mer läsning

Annons