Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolchef sågar högstadieförslag

Skolchefen sågar förslaget om två högstadier med gemensam rektor och lärarkår
– Det kommer inte att fungera, slår Eva Fors fast.

Annons

Verksamhetschefen för grundskola och förskola i Nordanstigs kommun har hittills legat lågt i den i den intensiva och stundtals infekterade diskussionen om Backens skola i Harmånger kontra Bergsjö centralskola.

– Vi tjänstemän jobbar efter det politiska beslut som betyder en högstadieskola placerad i Bergsjö. Det gör vi tills vi får förändrade direktiv, understryker Eva Fors.

På det senaste kommunfullmäktig presenterade en föreningsallians från östra kommundelen ett framarbetat eget förslag. Harmångers framtid, Föreningen Strömfacklan och Stocka friskolas föräldraförening hade helt sett att högstadiet hamnat på Backens skola men har tagit fram en kompromiss. Den innebär undervisning på två skolor som idag, en enda skolledning och ett gränsöverskridande gemensamt lärarlag.

– Det är ett ambitiöst och engagerat utredningsarbete. Men jag måste replikera att i praktisk tillämpning håller det inte. En rektor klarar inte att styra och hålla samman två separata högstadieskolor. För lärarna blir det en ohållbar stress att dela sig mellan skolorna. Onödig tid läggs på vägarna.

Mer i måndagens tidning.