Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolbeslut i februari

Just nu sammanställs mejl, brev och anteckningar från föräldradialogen inför BUN:s beslut om den framtida skolorganisationen.

Annons

Till grund för beslutsunderlaget ligger den omtalade och ifrågasatta PWC-utredningen om förändringarna inom skolan.

Synpunkterna från medborgarna ska också vägas in. Nämnden har även läst in sig på utredningar från andra kommuner som också förtätar sina skolor. Däribland finns en PWC-utredning från Ockelbo kommun.

Den röda tråden i dessa utredningar är att det inte finns någon garanti för små skolor skulle vara bättre, lika lite som att stora skolor skulle vara bättre, enligt Linus E Ohlson (M), ledamot i BUN (barn- och utbildningsnämnden).

Samtidigt pekar utredningarna på stordriftsfördelar, och då handlar det om ekonomi.

– Delvis är det här ju ett ekonomiskt beslut som vi ska ta. Vi måste få ut så mycket som möjligt av de pengar vi har, säger Linus E Ohlson.

Dessutom ska PWC-utredningen uppdateras och justeras efter påpekande från föräldrar.

Så här kommer BUN att hantera frågan framöver:

• Den 22 januari har BUN nämndsmöte. Efter lunch blir det strategimöte för att enas kring ett förslag på hur framtidens skolorganisation ska se ut.

• Den 12 februari läggs förslaget ut på kommunens hemsida.

• Den 19 februari ska nämnden fatta beslut.

Så här ser mandatfördelningen ut i nämnden: Fem socialdemokrater, en vänsterpartist, två moderater, två centerpartister och en folkpartist.

Enligt Bo Wikström (S), ordförande i BUN, krävs en bred majoritet i BUN för att beslut om nedläggning av skolorna i Trönö, Mo och Stråtjära ska genomföras. Sex röster för och fem emot duger inte, säger han.