Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolbarn tvingas vänta på buss i kolmörker

Daniel Johnson i Norrbo vill att kommunen gör något för att förbättra Norrbobarnens säkerhet, när de väntar på skjuts till skolan i Näsviken. De lite äldre barnen åker linjebuss, och tvingas vänta i kolmörker, på en väg som saknar vägren.

– Den här diskussionen tog vi upp för mer än ett år sedan, och fortfarande har ingenting hänt. Nu börjar det bli mörka morgnar igen, snart är det snö och plogkanter, och barnen står praktiskt taget ute i vägbanan på en 70-väg där ingen håller fartgränsen, säger Daniel Johnson.

Kommunens handläggare av skolskjutsfrågorna har besvarat Daniel Johnsons brev, och förtydligat skolskjutsreglerna. Men om kommunen lägger ned skolan och tvingar barnen ut på vägen, bör kommunen ta ansvar för deras säkerhet, tycker han.

– Så enkelt är det inte. Man kan inte bara rakt av lägga över ansvaret på skolan eller samhället. Det är vårdnadshavaren som har ansvar för barnens säkerhet under färden från hemmet, och på busshållplatsen, säger Elisabeth Lindqvist, enhetschef vid lärkontoret.

Enligt Daniel Johnson har frågan bollats runt mellan föräldrarna, lärkontoret och bussbolaget, utan att någon lösning har siktats.

– Det här handlar ju om barn, som ska stå ute och vänta – och som leker medan de väntar. Vi har påtalat redan från början att det här är ett problem. Det är en farlig väg, säger Daniel Johnson.