Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans beräkningar klara

/

Det skulle kosta drygt 41,2 miljoner i investeringar för att bygga om Celsiusskolan i Edsbyn till kommunens enda 7-9-skola och samtidigt göra om Alftaskolans nuvarande högstadiedel för andra verksamheter.

Annons

I denna summa går drygt 12 miljoner till åtgärder på andra fastigheter. Bland annat skulle Södran iordningställas till en förskoleenhet med tre avdelningar och en summa gå till eftersatt underhåll för Lillboskolan

Kommunen skulle i det alternativet få en årlig kostnad på drygt 12,3 miljoner. Det är en kostnad som dels omfattar avskrivning och ränta på de investeringar som görs, dels driftkostnad för värme, el, vatten, fastighetsskötsel och underhåll.

Det visar de ekonomiska lokalberäkningar som nu har tagits fram i Ovanåkers kommun och som har presenterats för barn- och utbildningsnämnden. Materialet är fyllt av siffror. Politikernas uppgift är att studera de olika beräkningarna och lägga pussel för att i början av oktober kunna presentera ett förslag om skolans framtida lokalbehov.

Prislappen för investeringen att bygga om och ut för kommunens enda 7-9 skola i Alfta och samtidigt göra om Celsiusskolans högstadiedel för andra verksamheter skulle bli drygt 54,3 miljoner.

Av dessa miljoner går också drygt 12 miljoner till åtgärder på andra kommunala fastigheter. Bland annat görs Lillboskolan om till en förskoleenhet med fem avdelningar. Pengar går till att åtgärda eftersatt underhåll på skolorna i Viksjöfors och Runemo.

Kommunen skulle med det alternativet få en årlig kostnad på närmare 14,3 miljoner.

Dessutom tillkommer kostnaden för att i det första fallet bussa Alfta-eleverna till Edsbyn på drygt 1,5 miljoner per år. Eftersom det alternativet även föreslår att eleverna från Viksjöfors och Runemo flyttas till Alftaskolan ingår även skolskjutsar från dessa skolor till Alftaskolan i den summan.

Och i det andra fallet tillkommer kostnaden för att bussa Edsby-eleverna till Alfta på 1,9 miljoner per år.

Investeringen för att ha båda 7-9-skolorna kvar skulle bli 31,6 miljoner. Den årliga kostnaden skulle då bli 12,8 miljoner. Skolskjutskostnaden skulle i detta fall bli 100 000 kronor, enligt beräkningarna.

Mer läsning

Annons