Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan ska spara 17 miljoner

Både grundskolan och gymnasiet i Ovanåkers kommun har detta läsår något färre elever än tidigare. Inom grundskolan minskar elevantalet med 50 och ligger på drygt 1 100 elever och på gymnasiet minskar elevantalet med 30 och ligger på drygt 380 elever.

– Trots det minskade elevantalet känns det bra inför skolstarten. Vi har inga vakanser på lärarsidan och alla verkar vara förväntansfulla inför skolstarten, säger skolchef Solveig Landar.

Solveig Landar konstaterar att elevantalet kommer att fortsätta minska om inget oförutsett händer. Under en tre-årsperiod kommer elevantalet att minska med 120 elever inom grundskolan i Ovanåkers kommun, enligt prognosen.

Är det därför aktuellt med ytterligare skolnedläggningar?

– Nej, inte för närvarande. Men vi har skolor som börjar bli väldigt små, säger Solveig Landar.

Ett annat orosmoln är det sparkrav som ligger på skolan och som omfattar närmare 17 miljoner under en treårsperiod och som delvis beror på det minskade elevunderlaget. Skolan har redan börjat arbetet med att krympa sin kostym.

Ett exempel är att Alftaskolans och Celsiusskolans elever får dela på en studie- och yrkesvägledare. Tidigare har varje skola haft sin egen studie- och yrkesvägledare. En halv skolskötersketjänst har plockats bort.