Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan satsar på kommunikation

Nu ska det bli enklare för föräldrar att hålla koll på hur det går för barnen i skolan.

Fredrik Andersson, rektor på Lunds skola och ansvarig för Unikum i kommunen, arbetar på att ta fram riktlinjer för hur systemet ska användas i alla skolor.

– Unikum är till för att man ska visa elever och föräldrar hur eleverna utvecklas, och nu jobbar vi för att systemet ska bli mer överskådligt. Tanken är ett enkelt grundupplägg där man sedan kan klicka sig vidare till detaljerna, säger Fredrik Andersson.

Inför utvecklingssamtalen ska lärarna skriva i Unikum och elevernas föräldrar kan gå in och titta hur deras barn ligger till i skolan. Systemet har funnits på kommunens skolor i flera år, men en mätning som gjordes under vårterminen 2013 visade att bara 30 procent av föräldrarna hade använt Unikum.

– Vi skulle vilja ha med alla föräldrar. Delaktiga och engagerade föräldrar stärker elevernas lärande.

Fredrik Andersson har fått signaler från både föräldrar och skolpersonal om att systemet inte fungerar som det ska. Det har bland annat varit problem med inloggning.

– Föräldrarna ska logga in med e-legitimation genom en portal på kommunens hemsida. Det är Datainspektionen som kräver det av säkerhetsskäl, säger Fredrik Andersson.

Fredrik Andersson jobbar på bred front, med både tekniken och innehållet. De nya riktlinjerna ska vara färdiga i slutet av februari.

– Om vi ska nå våra mål med det här systemet så måste vi skapa gemensamma rutiner och nå ut med det till föräldrar och elever. Det viktiga nu är att pedagogerna blir förtrogna med systemet och föräldrarna känner sig motiverade att gå in och titta.