Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan och Stene -

/

God morgon Ljusdal! Slår upp det lokala bladet, Ljusdals-Posten, och vad möter mig vid postlådan? Jo, Nybo skola är hotad igen.

Annons

Adrenalinet pumpar igång och jag undrar om det helt slagit slint i förvaltningen. När jag väl läst igenom artikeln tror jag knappt det jag nyss läst. Skolledningen och personalen på Nybo skola vill flytta hela verksamheten till Öjeskolan i Järvsö!

En vecka efter kovändningen att skolorna blir kvar kommer detta utspel inifrån verksamheten. Men hallå! Pratar ni inte med varandra inom skolvärlden? Finns det ingen som har en helhetssyn, totalgrepp och koll på hela läget i skolfrågorna?

Har ni inga brainstorm-möten där idéer och tankar stöts och blöts. Hur är det möjligt att den här affären nu rullar vidare med ny information och nya lösningar? Vad händer om föräldrar och skolledning i Järvsö vill gå på det nya förslaget, att koncentrera grundskoleutbildningen i Järvsö till Öje (friskolan i Nor undantagen)?

Vad förordar nämnden till fullmäktige? Sitt eget tidigare beslut att skolorna ska vara kvar eller det nya förslaget som innebär att Nybo försvinner för det är vad ledning, personal och föräldrar vill... Ja, inte vet jag.

Jo, det vet jag. Man går naturligtvis på det här nya förslaget. Verksamheten flyttas till Öje. Frid och fröjd. Fråga: varför har man inte lyssnat in åsikter och förslag i ämnet tidigare? Det här är löjeväckande. Saken blir heller inte bättre av att högsta politikern, Fru S och högsta skolpolitikern Fru Ä inte verkar vara från samma parti och dessutom har svårt att kommunicera med varandra. Fortsättning följer.

Den heta potatisen Stenegård hade nästan kallnat när Fru FP kastade in ett par pinnar på brasan! Stene kommer att kosta mer pengar än planerat och dessutom är inte ägarkonstelationen den som politikerna trodde den skulle vara när man fattade beslutet att överlåta gården. Det kommer alltså som en överraskning för våra toppolitiker att vare sig Hembygdsföreningen eller Folkteatern finns ens representerade i styrelsen för det nybildade bolaget? Märkligt.

Den informationen borde man väl sett till att man haft då affären gjordes klar. Men av Fru S:s reaktion att döma på fullmäktigemötet så var det ingen överraskning för henne. Konstigt att den informationen inte nått ut till samtliga ledamöter som varit med och fattat beslutet om Stenegård.

Det var politiskt infekterat när beslutet om att lämna över driften till privata aktörer togs och det ser ut att vara infekterat än idag. Fortsättning följer.

Ljusdal har avancerat 46 platser på den så kallade företagsrankingen. Från att ha legat på den pinsamma 260:e platsen av 290 parkerar Ljusdal på 214 plats. En placering som Herr C tycker är hyfsat värdig kommunen. Bra, det går åt rätt håll med företagsklimatet, statistiskt sett i alla fall.

Slutligen, efter gnället: den lilla parken utanför Statt i Ljusdal genomgår en behövlig förvandling och ser ut att bli ett trevligt nytillskott i köpingsbilden till sommaren – tänk om det blir en uteservering också…

Mikael Sagström

Mer läsning

Annons