Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan ger pengar till handeln

Solceller installeras på Ica-butiken i Trönö. Det kan bli effekten av försäljningen av Långbroskolan.

– Det handlar om att se till att affären har bästa möjliga förutsättningar för att överleva. Det är extremt viktigt för hela bygden, säger Po Tidholm.

Han är aktiv i Långbroskolans intresseförening, som nyligen sålde Långbroskolan för en halv miljon kronor. Samtidigt är han sekreterare i Trönöbygden ekonomiska förening, som äger fastigheten med Ica-butiken i Trönö.

Av de 500 000 kronor som Långbroskolans intresseförening får in från försäljningen av skolan uppskattar Po Tidholm att runt hälften finns kvar på kontot efter låneamortering, mäklararvode och reavinstskatt. Så gott som hela det kvarvarande beloppet – en liten del går till en avskedsfest för föreningens medlemmar – sätts direkt in på Trönöbygden ekonomiska förenings konto.

Pengarna planerar Trönöbygden att använda till ett energisparprojekt för Ica-butiken.

– Vi har en idé om att vi ska ha solceller. Sen kan vi sälja överskottet från soliga dagar då vi producerar för mycket, säger Po Tidholm.

Trönöbygden ekonomiska förening har inte fattat något beslut om solcellerna, men satsningen skulle kunna tillföra mycket till en verksamhet som kräver stora mängder energi.

– Det kräver en investering och nu när man har pengar kan man göra en sån. Det känns som en bra och långsiktig lösning. Det är ju en enorm energikostnad i fastigheten.

Föreningen har en rad idéer inom ämnet energibesparning, men förhoppningen är att pengarna även ska räcka till andra ändamål.

– Vi måste panela om och måla om vår bystuga. Trönöbygdens lokal ser faktisk för jävlig ut men vi har inte haft råd att åtgärda den men nu kanske det kan gå.