Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan är barnens arbetsplats

Elevernas arbetsplats är samhällets ansvar – tillsammans kan vi hjälpas åt att göra den bättre! skriver fyra arbetsterapeutsstudenter.

Skulle du vilja ha det här som din arbetsplats? I entrén möts du av ett kaos, där du inte har en aning om vilken plats som är din och dina kollegor springer runt och jagar varandra med portföljerna. Väl inne på kontoret får du dela ditt skrivbord med tre andra och rum med 30 andra personer där ljudvolymen är så hög att du tvingas ha hörselkåpor på dig. Din arbetsstol är gjord av trä och varken sits eller ryggstöd går att justera och fotstöd är inte att tala om, bordet är så lågt att du måste ligga vikt över det för att komma åt ditt arbetsmaterial. Du kommer inte ha någon möjlighet att välja på vilket sätt du tar in information och på vilket sätt du vill uttrycka dig. Ingen hänsyn tas till dina personliga förutsättningar och egenskaper, du förväntas att vara och agera som alla andra.

Arbetsterapeuter behövs i skolan! Med vår kompetens kan vi bidra med:

• Ergonomiska kunskaper: Kunskaper om lämpliga möbler anpassade efter varje elevs behov, hälsosamma arbetsställningar, ljusets påverkan, reducera ljudnivåer.

• Anpassade arbetssätt: Vi ser till varje elevs unika behov och förmågor, utreder behov av och förskriver hjälpmedel, kartlägger aktivitetsmönster och hittar strategier för att få struktur i vardagen.

• Stöd till övrig personal: Öka medvetenheten för att se helheten i elevernas livssituation, diskutera och tillsammans arbeta fram nya arbetssätt anpassade efter elevernas behov.

• Anpassningar i miljön: Att skapa tillgängliga inom- och utomhusmiljöer som motiverar till delaktighet i aktivitet med valmöjligheter utifrån olika intressen.

Vi anser att arbetsterapeuter bör vara en del av elevhälsan. Arbetsterapeuter har som sitt unika fokus att främja delaktighet i aktivitet. Stor del av barnens tid spenderas i skolmiljö med alla aktiviteter denna innefattar, vi kan komplettera den befintliga elevhälsan för att främja en god arbetsmiljö för alla som vistas i skolan.

Elevernas arbetsplats är samhällets ansvar – tillsammans kan vi hjälpas åt att göra den bättre!

Jenny Almgren, Ida Fjällborg, Sara Fridborg och Anna Iggström

arbetsterapeutsstudenter vid Luleå Tekniska Universitet

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel