Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsvärden i fara

Skyddsvärd skog riskerar att avverkas eftersom det inte finns tillräckligt med pengar att fylla Skogsstyrelsens mål.

Annons

Eva-Carin Andersson är distriktschef vid Skogsstyrelsen region mitt. Hon har just skrivit överenskommelser med två skogsägare i Delsbotrakten om att biotopskydda deras skogsfastigheter.

Överenskommelser av det här slaget har ett pris och när virkespriserna rakar i höjden så räcker inte kassan lika länge.

– Det betyder att det blir dyrare att skydda och att det går mer pengar till varje skydd. Det blir mindre areal skyddad skog, noterar Eva-Carin Andersson.

Skogsstyrelsen har ett anslag som baserat på tidigare priser och pengarna räcker inte. Anslagen har enligt Skogsstyrelsen i princip legat stilla sedan 2002, samtidigt gav en lagändring förra året markägarna rätt till högre ersättning. Regeringens mål är att 17 procent av landets skog ska bevaras.

– Vi kommer inte att klara målen på utsatt tid, konstaterar Eva-Carin Andersson, utom när det gäller frivilliga avsättningar, där vi kommer överens utan ersättning.