Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsvärden i fara

Skyddsvärd skog riskerar att avverkas eftersom det inte finns tillräckligt med pengar att fylla Skogsstyrelsens mål.

Annons

Eva-Carin Andersson är distriktschef vid Skogsstyrelsen region mitt. Hon har just skrivit överenskommelser med två skogsägare i Delsbotrakten om att biotopskydda deras skogsfastigheter.

Överenskommelser av det här slaget har ett pris och när virkespriserna rakar i höjden så räcker inte kassan lika länge.

– Det betyder att det blir dyrare att skydda och att det går mer pengar till varje skydd. Det blir mindre areal skyddad skog, noterar Eva-Carin Andersson.

Skogsstyrelsen har ett anslag som baserat på tidigare priser och pengarna räcker inte. Anslagen har enligt Skogsstyrelsen i princip legat stilla sedan 2002, samtidigt gav en lagändring förra året markägarna rätt till högre ersättning. Regeringens mål är att 17 procent av landets skog ska bevaras.

– Vi kommer inte att klara målen på utsatt tid, konstaterar Eva-Carin Andersson, utom när det gäller frivilliga avsättningar, där vi kommer överens utan ersättning.