Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skogsstyrelsen tar jobb från företag"

Skogsstyrelsen sparkar undan benen för småföretagarna. Det menar Åsa Frick i Enånger som nu har anmält Skogsstyrelsen till Konkurrensverket.

Åsa Frick på Larsbo gård i Enånger har anmält Skogsstyrelsen, samt Söderhamns och Sandvikens kommuner till Konkurrensverket. Alla tre har gått in och lagt anbud på att få sköta skyddade områden i Gävleborg, i konkurrens med privata småföretagare.

- Det här fenomenet att man som myndighet driver en affärsverksamhet, det är dubbla roller som inte går ihop. Man ska konkurrera med schyssta medel, och då ska inte kommuner och myndigheter ge sig in och lägga anbud, säger Åsa Frick.

Länsstyrelsen i Gävleborg ansvarar för skötseln av skyddade områden i Gävleborg län, och de har tidigare anlitat småföretag i Hälsingland och Gästrikland för att utföra arbetet. När avtalstiden nyligen gick ut genomfördes en offentlig upphandling där företagen la anbud på att sköta vissa, eller alla, områden i Gävleborg. Skogsstyrelsen gick in och la anbud på att sköta samtliga områden. Söderhamns och Sandvikens kommuner gick in och la anbud på att få sköta områdena i respektive kommun.

Anbudstiden gick ut sista januari, och det visade sig att en stor del av skötselarbetet gick till småföretagen. Men upphandlingen och tilldelningsbeslutet har överklagats, bland annat av Skogsstyrelsen. Nu ska förvaltningsrätten ta ställning till om upphandlingen har gått rätt till.

- Som mikroföretag på landsbygden behöver man göra många saker för att överleva. Då blir jag så förbannad att en myndighet med makt och resurser går in och försöker ta arbetet ifrån oss, säger Åsa Frick.

Hon berättar att Larsbo gård tidigare har haft 100-120 dagsverken per år för att utföra skötselåtgärderna i de skyddade områdena. Men i årets upphandling gick de in och la anbud på fler områden. När de vann upphandlingen innebar det att Larsbo gård fick arbete som motsvarar cirka 250 dagsverken per år. Men eftersom upphandlingen är överklagad, vet Åsa Frick inte om hon har en hektisk sommar framför sig. Eller om hon kommer att stå utan inkomst från skötselarbetet.

- Om Skogsstyrelsen vinner i förvaltningsrätten måste länsstyrelsen ta om upphandlingen. Då blir det inga arbeten utförda i år, och då är vi många som går i konkurs. Jag kan säga att vi är sex mikroföretag som berörs av det här.

Pär Larsson berättar att Skogsstyrelsen har valt att överklaga länsstyrelsens upphandling eftersom de inte tycker att den har gått riktigt till. Enligt honom har länsstyrelsen inför upphandlingen angett att de värderade kompetens högre än pris, men att tilldelningen sedan verkar ha gått till dem med lägst pris.

- Åsa Frick tycker att vi snedvrider konkurrensen men det är tvärt om, vi har överklagat för att vi vill att konkurrensen ska vara på lika villkor, säger Pär Larsson.