Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogspengar ska gå till förskolor

Intäkterna från försäljningen av en del av Hudiksvalls kommuns skogsbestånd skulle kunna finansiera upprustning och utbyggnad av kommunens förskolor. Det enligt ett förslag som budgetberedning har tagit fram.

Annons

Många förskolor har ett stort underhållsbehov och flera förskolor och skolor i kommunen har till exempel problem med tryckimpregnerade syllar. Att byta ut dem är kostsamt, men än så länge vet man inte riktigt omfattningen av upprustningsbehovet.

– Vi måste avvakta lite besked. Vi håller på att utreda mer om vissa förskolor och vad som måste göras där, säger kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt (C).

Hon tillägger att man inte har bråttom med en försäljning, utan att det ska utredas noga och att man ska anlita en extern expert som ska hjälpa med värderingen av det skogsbeståndet som ska säljas.

Men oppositionsrådet Mikael Löthstam (S) ifrågasätter en eventuell skogsförsäljning. Konsekvenserna måste utredas noga.

Och när majoriteten samtidigt funderar på att använda försäljningsmedel för att bygga två vindkraftverk för cirka 75 miljoner kronor, blir han ännu mer kritisk.

- Det är en avsevärd del av kommunens försäljningsmedel.

Det finns flera andra frågor som budgetberedningen vill att man ska utreda. Omsorgsnämnden ska få i uppdrag att kontakta landstingets fastighetsbolag för att diskutera en eventuell om- och utbyggnad av Frejagården i Friggesund.