Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsindustrins produkter står för tio procent av tillverkningsindustrins förädlingsvärde

Gösta Sundberg, uppfinnare och entreprenör, om skogen och det faktum att "husens förädlingsvärde är 60 miljarder" kronor.

Skribent Marcus Persson Åsling undrar på opinion 26 februari om skogsägare känner igen Skogsstyrelsen utifrån andemening när myndigheten bildades, att inte agera som polismyndighet och arbeta på frivillighetens väg.

Farfars farfar med släktband Prins Daniel och Nathan Söderblom arbetade frivilligt som skogsdräng när familjen utvandrade till USA. Han bedrev senare sågverk, köpte ny gård i Vansäter och sålde mark för uppförande av världens första sulfitfabrik i Bergvik där Ljusnan har flöde för god timmerflottning. Han förde bönders talan i tvistigheter med framväxande skogsindustrin och blev riksdagsman. Hans barnbarn gifte in sig i farmors gård Solhem med anor från 1100-talet. I början av 1900-talet såldes all mark till industrin förutom gårdstomt och skogstomt vid Bergviken. 2017 kom ett besked att skogen är skyddad. Positivt då släkten i över hundra år verkat för att förhindra avverkning på hela Uddeborg.

Europas skogar har växt men lagrar mindre koldioxid då snabbväxande barrträd har ersatt lövträd. Förändringen till mörka barrträd ha bidragit till den lokala uppvärmningen enligt rapport i Science och Nature. I Tyskland föreligger beslut plantera lövträd.

Skogsindustrins produkter står för tio procent av tillverkningsindustrins förädlingsvärde och för hälften av den industriella energiåtgången. Och 80 procent av produkter som tidnings- och skrivpapper och kartong är kortlivade och hotas av snabbväxande skog. När de är förbrukade, kommer den lagrade koldioxiden ut i atmosfären igen.

På regeringens bord ligger människors önskan att fyrdubbla skyddet av skog. Företags sägs planera köp av skogsmark för att plantera egen skog och främja certifierade produkt som skyddar arter och biotop. Konsument- och miljöintressen som önskar rätt att överklaga 60 000 avverkningsanmälningar årligen äventyrar virkesförsörjning, 100 000 jobb, 125 miljarder i årliga exportintäkter och vår välfärd.

Investering i massaindustrin är 13,5 miljarder och trävaror 1,5 miljarder per år. Om hälften av sågade trävaror i Ljusne eller Iggesund förädlas till korslimmat trä genom investering 0,5 miljarder kan 1000 nya jobb och 100 0000 lägenheter skapas för låginkomsttagare på tio år. Hälsingegårdshusen lagrar 3 miljoner ton koldioxid och skapar överskott av solenergi. Husens förädlingsvärde är 60 miljarder.

Gösta Sundberg

uppfinnare och entreprenör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel