Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsexport är solidaritet

”Nyårspredikan” kallar Thomas Tidholm min artikel om skog och solidaritet. Det tar jag som en eloge, och uppenbart har mina tankar berört, skriver Karin Perers i en replik.

Annons

http://www.helahalsingland.se/opinion/insandare/hur-fel-far-man-ha-svar-om-det-svenska-skogsbruket utdelar rallarsvingar som drabbar 330 000 enskilda skogsägare i familjeskogsbruket.

Tidholm ser inga poänger i att vi i vårt skogsland delar med oss av virke och massa till människor som lever i länder som saknar skog. Aldrig, aldrig skulle jag – som Tidholm – kalla barnblöjor för ”bedrövliga produkter”. För barn i fattigdomens verklighet kan de betyda skillnaden mellan liv och död. För kvinnor kan mensskydden betyda både god hälsa och möjlighet att arbeta. Fina furubrädor skapar hälsosamma hus och inredningar. En femtedel av all svensk virkesexport går nu till Nordafrika, och det är en sanning som gör mig glad.

Tidholm vill vrida klockan tillbaka. Att skogsbruk är bra för klimatet, kallar han en stor bluff. Han förnekar forskningsrönen från Sveriges Lantbruksuniversitet som med professor Tomas Lundmark i spetsen redovisar väsentliga fakta: Koldioxid binds in och lagras i växande skogar. Genom att bruka skogen aktivt och använda skogsråvara till att ersätta fossil energi och energikrävande byggnadsmaterial som betong och aluminium gör skogen störst klimatnytta.

”Natur är det enda som betyder någonting”, skriver Tidholm. Ja, då måste vi börja med att stoppa den globala uppvärmningen. Ökad tillväxt i skogarna ökar skogens potential att bidra till det viktigaste av allt – att rädda klimatet och därmed livet kvar på den här planeten.

Det fanns en tid när staten ville likrikta allt skogsbruk för att trygga råvaruleveranserna till industrin. Staten gav bidrag för att i stor skala avverka gles gammal skog. Sedan 1993 är skogspolitiken ny. Produktion och miljö är nu jämställda mål. Vid varje avverkning sparas skogsområden som har höga naturvärden. Därtill kommer formella skydd i form av naturvårdsavtal och naturreservat som lyfter fram unika naturmiljöer.

Alla som rör sig i skogarna kan redan avläsa skillnaden. Lövträden blir fler. Mängden död ved som är så viktig för fåglar och insekter ökar. Antalet fåglar ökar. Vi får mer gammal skog. Det som Tidholm uppfattar vara så alarmerande – att fler arter förs upp på rödlistan – bekräftar ju att sällsynta arter hittar rika naturmiljöer som ger dem goda livsbetingelser.

Sluta bespotta vårt svenska skogsbruk. Tag på skidorna och åk ut i skogen eller vandra iväg en vårdag. Se ljuset sila mellan granarnas grenar i fint gallrad skog. Sjung mellan raka furustammar i skogens egen katedral. Njut av fågelsång och spår av skogarnas alla djur. Och när sommaren är här, sök upp gläntor med blommor eller mossa att vila i. Det Thomas Tidholm frågar efter, finns i verkligheten.

Karin Perers

Mellanskogs ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel