Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbygden är tydligen bortglömd

Uttalande riktat till Hudiksvalls kommun från IOGT-NTO föreningen Olof Bergströms Minne, Friggesund Dellenbygden.

Slå vakt om det lokala föreningslivet som med ideella insatser år efter år ordnar aktiviteter under semesterperioden. Målet är alltid att besökare ska trivas i vår bygd och känna att de vill återkomma nästa sommar.

Artikeln i torsdagens HT – Destinationen hot mot föreningar – skrämmer oss. Ingen från kommunen och ingen utredare som håller på att bygga upp Destinationen har frågat vår förening vad vi tycker om förslaget trots att åtminstone kommunen borde veta att vi existerar. Trots detta har man tydligen kommit så långt att Destinationen har fått uppgiften att dela ut de kommunala bidragen.

Ett varmt tack till Gunnar Dahlberg som för upp frågan i dagsljuset. Vår IOGT-NTO-förening har under de gångna åren aldrig kontaktats av utredarna vad gäller Destination Glada Hudik eller den Destination som det skrivits om skulle bli verklighet i Delsbo.

Men Destinationen är inte den enda faran som hotar oss små ideella föreningar ute i glesbygden. Illavarslande rykten att kommunens politiker tydligen är överens om att studieförbundens kommunala bidrag ska minska eller kanske till och med försvinna gör oss förtvivlade.

IOGT-NTO föreningen Olof Bergströms Minne har ända sen 2000-talets början organiserat bussresor i Bjuråkers skogsbygder samt sommarutställningar och fester i byarna Furuberg och Lennsjö.

Under vinterhalvåret har allt detta förberetts i studiecirklar av varierande slag. Ibland har materialet blivit så omfattande att det blivit så kallade byaböcker.

Allt detta har varit omöjligt att genomföra utan det starka stöd vi haft från studieförbunden ABF och NBV

Vi har tyckt och trott att det var värdefullt för kommunen att även skogs- och finnbygdens historia och kultur bevarades, inte minst med tanke på framtidens mångomvittnade kulturturism.

Men skogsbygden är tydligen bortglömd. Destinationen vet inte att vi finns. Inga remisser har kommit oss till del trots att vi i över trettio år sysslat med just turism i skogsbygden. Har det vi hållit på med varit utan värde eftersom politikerna inte påmint Destinationen om vår existens och förvissat sig själva om hur viktiga studieförbundens roll är ute i bygderna.

Marianne Ekblom

ordf. i IOGT-NTO föreningen Olof Bergströms Minne, Friggesund, Dellenbygden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel