Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbränder orsakade kaos

Flera skogsbränder efter blixtnedslag orsakade kaos för räddningstjänsterna i södra Hälsingland på onsdagen.

Den största av bränderna inträffade vid Svarttjärnsberget norr om Trönö. Nära Segersta brann det också på två olika ställen.

Det var efter ett kraftigt åskväder som larmen till SOS kom slag i slag:
Vid Hemåsen nära Djupa kom det första larmet 14.05.
Vid Hundkällsberget nära Bäckänge i Segersta, inte långt från Hemåsen, kom det andra larmet klockan 14.14.
Norr om Trönö började det brinna vid 14.30-tiden. Branden upptäcktes från en närbelägen fäbod.
– Jag satt på balkongen och såg röken stiga mot himlen. Det blev bara mer och mer rök och jag ringde SOS, säger Bernt Berger i Trönö.

Enligt Räddningstjänsten i Söderhamn var elden mycket svårlokaliserad och inte förrän kvart i fem hade räddningspersonalen hittat fram till brandplatsen.
Brandflyget har hjälpt personalen på marken att hitta. De första signalerna från flyget sa att det var ett relativt stort område som brann.
Efter vattenbombning från helikopter var branden under kontroll vid 19:30-tiden.
– Jag trodde inte vi skulle hinna runt med slang när vi kom fram till platsen. Men vinden mojnade och sedan kom helikoptern. Nu återstår det mycket eftersläckning och vi kommer säkert att ha passning här i flera dagar, säger Leif Bergman som är brandmästare på Trönös brandvärn.
– Det är svårt att uppskatta men brandområdet området är nog drygt 8-10 hektar.

De båda bränderna i Segersta kunde ses från centrala Bollnäs.
Tjocka, vita rökpelare steg upp från bränderna över ett stort område. 
– Vi fick även in larm vid 15-tiden där flera bilister uppfattade att det brann på Hårgaberget. Men det visade sig vara felaktigt, den röken kom från bränderna i Segersta, säger Torbjörn Wannqvist.
Till bränderna i Segersta larmades heltidskåren i Bollnäs ut tillsammans med deltidskårerna i Kilafors och Holmsveden. 

Åskvädret orsakade även flera andra störningar. Efter ett mycket kort elavbrott slocknade strömmen och datatrafiken i Bollnäs stadshus och reservaggregatet kom aldrig i gång.
– Det gick inte heller att ringa direkt till räddningsstationen efter de störningar som uppstod, säger Torbjörn Wannqvist.