Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbranden är släckt

(UPPDATERAD 10 JUNI 10:08) Räddningstjänsten hade svårt att få fram vatten till en skogsbrand utefter Sjuvallsleden på tisdagen. På onsdagsmorgonen lämnades bevakningen över till markägarna.

Eftersläckningsarbetet efter tisdagens brand på Storberget pågick under hela natten mot onsdagen. Räddningstjänsten hade fem man på plats fram till klockan åtta på onsdagsmorgonen, då bevakningen lämnades över till markägarna. Tack vare den nederbörd som fallit över området, betraktar räddningstjänsten i Hudiksvall läget som lugnt.

Det var vid halv tre-tiden på tisdagen som räddningstjänsten larmades till en skogsbrand på Storberget i Forsa. Branden, som då mätte 50 gånger 75 meter, härjade på norra sidan av Storberget strax invid Sjuvallsleden.
Räddningstjänsten tvingades gå närmare en kilometer för att komma fram till platsen, och väl framme hade de svårt att få fram vatten.
- Det är ingen stor brand. Än så länge... Men vi har haft svårt att få fram vatten och det blåser mycket på platsen. Vi har inte branden under kontroll ännu, berättade brandmästare Karl-Erik Wiberg under tisdagseftermiddagen.
Ett tiotal brandmän, varav några var vikarier som var under utbildning, arbetade med att bekämpa elden. I väntan på vatten tvingades de bekämpa elden med grenruskor.
Efter en stund lyckades brandmännen dra fram slangar till en myr som låg cirka 500 meter från brandområdet. Men eftersom myren var grund sög slangarna periodvis in dy, något som skapade ytterligare problem för räddningstjänsten.
Branden gav upphov till så pass mycket rök att folk som åkte på E 4 ringde och rapporterade in branden.

Först klockan nitton på tisdagskvällen bedömde räddningstjänsten att branden var under kontroll och en del av manskapet skickades hem.

Eftersom branden uppstått precis invid vandringsleden Sjuvallsleden finns det misstankar om att elden uppstått genom att någon vandrare varit oförsiktig med eld.