Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsägare fokuserar mer på lönsamhet enligt ny rapport

En ny rapport pekar på att lönsamheten blir allt viktigare för skogsägarna medan rekreationsvärdet blir mindre intressant.

Fjolårets rapport: Ljusning i årets skogsbarometer

– Den stora förändringen är att lönsamheten har blivit viktigare för skogsägarna, säger Jonas Gramer vid LRF Konsult i Ljusdal.

Undersökningen Skogsbarometern 2015 visar att 63 procent av skogsägarna skulle köpa mer skog om de hade en miljon kronor att investera. Förra året var motsvarande siffra 57 procent.

En annan viktig sak han pekar på är att ägarna fortfarande har högt förtroende för skogen. Både genom att man gärna vill köpa till mer skog och fortsätta sitt ägande i stället för att sälja av.

Läs mer: Hälsingepriserna på skog har stigit

Enligt undersökningen tror hälften av skogsägarna att priset på skog kommer att öka de närmaste åren. Trenden har varit stigande sedan 2013 då motsvarande siffra var 40 procent.

– Jakt och fritid har kanske gått ner lite grann. Att skaffa sig jakträtt är inte så svårt i Hälsingland om man vill, förklarar Jonas Gramer.

Han redovisar att skogsägarna i fjol gjorde en riktig bedömning av timmerpriset.

– Priserna håller i sig och har blivit bättre under det senaste året och det trodde skogsägarna i fjol och på tre års sikt tror de att de kommer bli bättre.

Rapporten redovisar att sågtimmerpriserna på ett år har stigit med fem procent och massavedspriserna med två procent, jämfört med andra kvartalet 2014.

I Hälsingland anses massaveden vara relativt billig i förhållande till övriga landet.

– Det är ett bekymmer för skogsägarna i Hälsingland, men sedan ska man komma ihåg att under en livscykel i en skog får man ut mycket mer timmer, och den är viktigare än vad massaveden är.

LRF Konsult presenterade Skogsbarometern 2015 under torsdagen, tillsammans med Swedbank och Sparbankerna.

Se också TV: Mindre maskiner ska skona skogen.