Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen lockar ungdomar – men inte tillräckligt många

/
  • Sebastian Bylund från Njutånger, Erik Wiik från Ockelbo, Alexander Sundin från Matfors i Medelpad och Marcus Edbom-Jonsson från Öraåtjärn i Jämtland har alla valt skogsinriktningen på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal. Jobbmöjligheter i framtiden är ett tungt skäl till att de valde just den här utbildningen.

Skogsbranschen behöver folk och vill ha ung utbildad arbetskraft men samtidigt upplever yngre som tidningen pratat med att det kan vara svårt att komma in på arbetsmarknaden eftersom marginalerna är för små.

Annons

Under flera år har naturbruksgymnasiet varit Ljusdals mest framgångsrika. Där resten av utbildningarna förlorar tonåringar till andra kommuner är naturbruk, och främst inriktningen skog, en utbildning som lockar elever till Ljusdal. Här är intresset för skogen är stort.

Erik Wiik som kommer från Ockelbo ska bli skogsmaskinförare och läser andra året. Intresset hade en stor inverkan när han valde utbildning, men möjligheterna till jobb spelade också in. Behovet för skogens resurser kommer alltid finnas, resonerar han.

– Vi kan inte torka arslet med plast i framtiden, säger Erik Wiik och berättar att han själv ska börja arbeta hos sin pappa när han är färdigutbildad.

Klasskamraten Sebastian Bylund från Njutånger har inget jobb klart efter gymnasiet, men möjligheterna spelade in när han valde inriktning.

– Det är klart man vill ha jobb efter gymnasiet, säger han.

Och en hel del tyder på att killarna i skogen valt rätt för skogsnäringen ropar efter folk för att kunna ersätta en åldrande arbetskraft.

– Vi har ett behov av nya maskinförare, säger Jonas Geholm som är virkesområdeschef på Hälsinglands största aktör för privatskogsbruk, Mellanskog.

Enligt honom är det för få som utbildar sig till skogsmaskinförare och så har det varit under ett antal år.

– Entreprenörer och skogsbruk är oroliga för nyrekryteringen, säger Jonas Geholm som själv gick samma utbildning i Ljusdal för runt 30 år sedan.

Den dåliga återväxten är ett problem, enligt Geholm, men en annan utmaning är att få de som väljer yrket att också stanna kvar. Effektiviseringar har gjort att en maskinförare i dag kan göra mycket på egen hand vilket betyder mycket ensamarbete. Något som kan skrämma bort folk.

Men inte Marcus Edbom-Jonsson som också läser andra året på naturbruksgymnasiet.

– Det är bara skönt att slippa prata, det finns mobiler om man vill prata.

Eleverna uttrycker emellertid viss oro för att inte bli insläppta på arbetsmarknaden när det är dags. Skogsbolagen vill ha folk, säger de, men entreprenörerna har inte råd att ta in oerfarna förare om marginalerna är små.

Den bilden delar inte Jonas Geholm på Mellanskog. Visst kan det vara svårt för mindre entreprenörer att ta hand om oerfaren personal, men inte för större.

– Inte för en entreprenör som tänker långsiktigt. I bästa fall får eleverna praktikplatser hos entreprenörer och efter det är det i regel inget stort problem, säger Jonas Geholm.

Annons