Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogen kan stärka Sverige

Den världsomfattande ekonomiska krisen och nedgång i försäljningen av tidningspapper, när tidningar ersätts av digitala medier, har haft en negativ effekt på skogsindustrin.

Annons

För sågade trävaror ser det lite ljusare ut men osäkerheten är stor.

Medan jobben försvinner växer skogen. Det har aldrig funnits så mycket skog i Sverige som i dag. Varje år ökar skogen med 120 miljoner skogskubikmeter och ungefär 80 till 90 miljoner skogskubikmeter per år används till produktion.

Skogen kan stärka Sveriges ekonomi och samtidigt minska klimatpåverkan. Skog fyller en viktig funktion både när den växer och när den används, eftersom skog och träprodukter har förmågan att binda kol och fungera som kolsänka. Klimatforskarna menar att skogen kan bli den viktigaste koldioxidsänkan om den sköts på rätt sätt.

Svenskt träbyggande befinner sig i ett skede av stark tillväxt. Inom träbyggnadsindustrin har man lyckats med att bygga flervåningshus i fabrik och skickar moduler eller platta paket till byggarbetsplatser, där de sätts upp med rekordfart. Det kallas för industriellt byggande.

Huset byggs inte bit för bit på plats vilket är tidsödande. I stället produceras modulerna och byggelementen med hjälp av maskiner i moderna fabriker, med god arbetsmiljö. Jämfört med det traditionella byggandet vinner man i precision med färre byggfel. Passningen blir på millimetern i stället för centimetern. Eftersom man bygger i långa serier blir styckekostnaden lägre och det är viktigt när priserna på nybyggt pekar uppåt.

I Europa växer intresset för klimatsmart industriellt byggande. Grannländerna Norge och Finland är redan igång. I Helsingfors uppförs en ny träbaserad stadsdel och i Bergen byggs det första fjortonvåningshuset i trä. I Sverige står byggsektorn inför tre stora utmaningar de kommande åren.

Bostadsbristen måste byggas ikapp, 300 000 lägenheter i miljonprogrammet ska rustas upp och samtidigt kommer omkring 60 000 av landets 300 000 bygganställda gå i pension de närmaste åren. För att klara den ekvationen behöver Sverige snabbt utveckla det industriella byggandet i trä.

För att behålla och helst öka antalet jobb i Sverige måste våra svenska skogs- och träföretag ligga i framkant. Det är viktigt att samhället tar sig an de utmaningar skogsindustrin står för och skapar bra förutsättningar att möta dessa utmaningar.

Vi vill att Sverige tar fram ett nationellt skogsprogram som handlar om hur en av vår värdefullaste naturresurs ska utvecklas och användas på vägen mot ett hållbart samhälle.

Åsa Arvidsson

vice ordförande

Ylva Ivarsson

facklig-politiskt ansvarig

GS-Facket avd. 13 Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel