Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skog för över 900 miljoner kronor har brunnit – största skadorna i Gävleborg

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Enligt färska beräkningar från Skogsstyrelsen är den skog som hittills har brunnit i Sverige värd över 900 miljoner kronor. De största skadorna finns i Hälsingland.

Annons

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det i dagsläget totalt cirka 25 000 hektar skog och mark som brinner eller har brunnit i Sverige den senaste tiden. Det motsvarar ungefär 2,6 miljoner skogskubikmeter och därmed ett värde på drygt 900 miljoner kronor, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det här är det uppskattade totala värdet på den skog som brunnit, men det är inte samma sak som att hela det värdet har gått förlorat, säger Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Till exempel kan den eldhärjade skogen avverkas och användas som sågtimmer och bränsle.

Gävleborgs län, eller närmare bestämt Hälsingland, är det värst drabbade området, men även Jämtland och Dalarna är hårt drabbade.

Det är både privata skogsägare och bolag som har drabbats av bränderna. I till exempel Kårböle ägs skogen till 60 procent av privata markägare och 36 procent av Sveaskog, medan marken i Trängslet till 100 procent ägs av Fortifikationsverket, enligt pressmeddelandet.