Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skog bytesvaraför nya reservat

Nya naturreservat bildas i Hälsingland.

Sex skogsområden i Hudiksvalls, Nordanstigs och Ljusdals kommuner är med i byteshandeln mellan staten och Holmen skog, när nya naturreservat ska bildas.

Naturvårdsverket och Holmen Skog har kommit fram till en principöverenskommelse som innebär att staten får köpa 90 skogsområden som omfattar drygt 10 000 hektar med särskilt stora naturvärden. I utbyte får Holmen Skog köpa ungefär 18 000 hektar statlig skog.

I Hälsingland handlar det om sex områden: Gröntjärn som i huvudsak ligger i Ljusdals kommun och i någon mån berör Hudiksvall, Stensjön i Brännås, Bjuråker, Ysberget/Laxtjärnberget i Hudiksvalls kommun, Måndagsbergs-området i Ljusdal, Basttjärnsrönningen i Nordanstig och Mellanljusnan-området mellan Laforsen och Korskrogen.

Allt som allt rör det sig om 1 600 hektar, varav 1 500 hektar är produktiv skogsmark, säger Sören Petersson, vd vid Holmen Skog, men affären är inte definitivt klar, betonar han.

– Det är Naturvårdsverket som avgör. De har via länsstyrelsen pekat ut de här områdena som särskilt intressanta, och fått dem värderade av oberoende konsulter. Om de i ett senare skede skulle besluta sig för något annat, då blir det så. Men meningen är att vi nu under våren ska teckna avtal område för område, och vi hoppas att affären ska vara klar före sommaren.