Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skjut och gräv är ingen bra lösning

Den här ledaren är en öppen inbjudan till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och miljö- och fiskekommissionären Karmenu Vella att besöka till Gävleborgskusten för att se och höra om konsekvenserna av förslaget skjut & gräv som både slår mot kustbygden och är oetiskt gentemot djuret.

Annons

Det handlar om att jägarna inte längre ska kunna ta tillvara kött eller skinn i den skyddsjakt på säl som får bedrivas längs kusten för att minska skadorna på fisket. Kvoten för 2014 var 60 sälar i länet, men 2013 sköts bara 27. Totalt finns över 90 000 sälar i Sverige.

Bakgrunden till förslaget är en dom från världshandelsorganisationen WTO, men frågan om säljakten är långt ifrån ny. Redan 2007 när jag var EU-korrespondent i Bryssel för SVT var det heta diskussioner om ett förbud mot handel med sälprodukter. Det var framför allt bilder från Kanada, men även Norge, där sälar klubbades och styckades medan de levde som fick lagstiftarna att rasa. En av de tuffaste pådrivarna för ett handelsstopp i Europaparlamentet var miljöpartiets Carl Schlyter som idag sitter i riksdagen. Ironiskt nog är nu hans partikamrat Åsa Romson miljöministern som får en del av konsekvenserna av Schlyters politiska arbetet i knäet.

Klubbjakten är väldigt långt från den svenska kulvapenjakten. Sverige tillhörde också de länder som var tveksamma till sälhandelsstopp när det klubbades igenom 2009 och har tillämpat ett undantag kopplat till skyddsjakten.

Men Kanada och Norge tog frågan till världshandelsorganisationen WTO för att pröva om det var förenligt med WTO:s avtal. Där slog WTO i maj 2014 fast att det var rätt av EU att förbjuda sälhandelsprodukterna på moralisk grund, men med undantag. WTO menade att produkter från inuiternas traditionella jakt skulle få säljas. WTO hade dock inga synpunkter på att skyddsjakten skulle få fortsätta. När domen hamnade i kommissionens högkvarter Berlaymont för att appliceras på EU ansåg kommissionen att det var för svårt att göra skillnad på säl och säl om det inte var en säl som kom från inuiternas jakt. Därför ska nu skjut och gräv gälla i Sverige.

Jägarförbundet och Sveriges Fiskares Riksförbund har gått i taket över kommissionens tolkning av WTO-domen och kallar beslutet för "politiska överväganden som bygger på djup okunskap om hållbart nyttjande och långsiktig förvaltning av den marina miljön."

Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) uppvaktade handelskommissionären Cecilia Malmström innan kommissionen landade sitt ställningstagande och försökte få fram ett bestridande av WTO:s tolkning. Fjellners förslag var att istället skulle EU göra undantag på sälprodukter som jagats på ett humant sätt oavsett var det skett vilket skulle rädda den svenska jakten.

Ett EU-finansierat projekt har ironiskt nog tagit fram fler sätt att ta tillvara sälen och produkter från skinn, späck och kött. Beslutet om handelsstopp med sälprodukter från skyddsjakten går emot det arbete som EU själv gjort. Malmström och Vella är välkomna till Gävleborgskusten för att förhoppningsvis komma på andra tankar.