Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skippa alla hallar på Östernäs

/

God morgon Ljusdal! Ljusdal kan, bara man vill.

Annons

Reaktionen kommer från flera icke Ljusdalsbor efter förra veckans torsdagsledare om hur vi ska använda våra skattekronor.

Kommentaren syftar i första hand på behovet av en konstgräsplan i kommunen, förslagsvis då i centralorten Ljusdal. Kommentarerna har anspelat på att det är dags för Ljusdalsborna att samlas runt ett stort och viktigt projekt. Just planerandet och byggandet av en konstgräsplan skulle vara ett just ett sådant projekt.

Jag förstår inte varför inte ljusdalingarna sätter igång och fixar planen själva.

Gör som i Järvsö. Kan man få till en hockeyhall i den lilla byn vore det väl fasen om inte Ljusdalsborna ska kunna sluta upp kring en konstgräsplan. Dom har för dåligt självförtroende. Klart att det skulle fungera om någon bara var beredd att ta tag i projektet, säger en av kommentatorerna. Förmodligen skulle ett stort medborgarengagemang i centralorten tämligen snabbt resultera i en konstgräsplan. Kommunen har, inte minst i Järvsö, visat att man är välvilligt inställd till medborgerliga initiativ.

Om nu inte om hade funnits.

Under juni månad är det tänkt att någon form av beslut huruvida det blir evenemangs-, bandy- eller kombisporthall på Östernäs ska fattas. Ser man krasst till behovet så behöver vi en kombihall med plats för inomhusbandy och inomhusfotboll. Frågan är snarare om behovsanalysen är realistisk.

Är det realistiskt att Ljusdal bygger ny idrotts- och evenemangshall för cirka 80 miljoner? Själva bygget är väl en sak, men vem ska ha råd att hyra anläggningarna? Vi behöver inte ett nytt Globen som såväl AIK som Djurgården inte anser sig ha råd att hyra. Innan man fattar ett beslut om att bygga, oavsett vad man kommer att bygga, måste det finnas realistiska kalkyler på driften.

Tittar vi på fotbollen så ligger dagens ekonomiska smärtgräns på vad en gympahall kostar per timme. Bandyn har inte råd med högre kostnader än de man har idag, helst lägre.

Att finansiera anläggningen med andra typer av evenemang är inget man kan ta in i en första kalkyl. Okej, Mittia vartannat år. Men att hoppas på några kioskvältare i övrigt är bara naivt, i alla fall initialt. World Cup i bandy skulle naturligtvis bli en höjdare i en dubbelhall med plats för festligheter och bandy under samma tak.

Men inkomsterna kommer inte att öka nämnvärt jämfört med gamla tiders World Cup. Även om det görs ett kanonjobb pratar vi kanske om några hundra tusenlappar till i sponsor- och publikintäkter.

Att använda plåtskjulet till ett allaktivitetshus är en bra idé, men samma fråga kvarstår: kommer de som bör vara där att ha råd att vara där? Förhoppningsvis pågår ett febrilt lobbyingarbete med såväl Riksidrottsförbundet som Bandy- som Fotbollförbunden för att se om det finns några rikspengar till denna unika anläggning. Skulle kunna tänka mig att man är intresserad av anläggningen men kanske inte så trakterade av att den ska ligga i Ljusdal av alla ställen…

Två saker vet vi inför kommande beslut: både fotbollen och bandyn lever idag under mycket tuffa ekonomiska villkor. Just nu känns det mest realistiska att det blir en uppvärmd konstgräsplan utomhus på Östernäs granne med en ny bandyplan med eventuellt konstgräs som underlag, också den utomhus.

Planerna byggs tekniskt så att nästa etapp skulle kunna bli tak och sedan väggar. Det skulle innebära att bandyn får en ny anläggning med bra upptinade sidoytor för en eventuell Cup och fotbollen skulle redan i slutet av februari ha tillgång till två konstgräsplaner (slutspelsår undantagna…).

Mittia skulle ha tillgång till två fina ytor som mässområde. Kan vi sedan toppa det med ett allaktivitetshus i plåtskjulet får vi ett stimulerande och bra idrotts- och aktivitetsområde i Ljusdal.

Mikael Sagström,

Journalist, företagere, Järvsö

Mer läsning

Annons